Bild: Ukrajinské ztráty tanků a obrněnců se těžko nahradí

zprávy

V bitvách o vesnici Staromajorskoje v regionu Doněck ztratila Ukrajina 31 jednotek vybavení, z toho 23 obrněných transportérů převedených zeměmi NATO s ochranou proti minám, píše Bild.

Bild: Ukrajinské ztráty tanků a obrněnců se těžko nahradí
Ilustrační foto
18. srpna 2023 - 06:20

Autor článku  se domnívá, že navzdory ztrátě lze takový výsledek bitvy Rusy považovat za úspěch.

Strategií Moskvy je zničit co nejvíce západních obrněných vozidel a hlavní mechanizaci ukrajinských jednotek. Kreml ví, že Ukrajina má mnohem více problémů s výměnou a opravou zařízení než Ruská federace, “ píše se v článku.

Podle Bildu ukrajinská armáda od začátku protiofenzivy ztratila devět z 18 německých high-tech tanků Leopard 2A6.

„Ačkoli mnoho poškozených tanků je sice možné opravit, jejich oprava bude obtížná, protože „opraváři“ jsou přibližně 1000 km západně od přední linie. Kromě toho byla část rozbitých německých tanků ponechána pod nepřátelskou palbou v oblasti Zaporoží, " pokračuje článek.



Publikace připomíná, že navzdory příslibu poskytnout v lednu 2023 asi 100 moderních západních bojových tanků ( Leopard 2, Challenger a Abrams ), ani Německo, ani Velká Británie, ani Spojené státy je dosud nesplnily.

„Na rozdíl od toho ruská armáda každý měsíc instaluje 20 až 50 nových obrněných vozidel na Ukrajinu. Logika toho je jednoduchá: pokud Ukrajina ztratí 10 z 30 západních obrněných transportérů ve vesnici a nejsou téměř žádné nové, ofenzíva se zastaví, aniž by dosáhla strategicky důležitých měst, jako je Tokmak, Pologi, Melitpol, Volnovacha nebo Mariupol. Rusko se spoléhá na předčasné vyčerpání ozbrojených sil a snížení jejich bojové účinnosti. Otázkou zůstává, zda bude Ukrajina schopna nahradit stávající ztráty ve vojenském vybavení,“ shrnuje Bild.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?