Bude chtít Bidenův nástupce zvládnout boj na třech frontách najednou?

zprávy

Američané jsou stále více přímo zapojeni do konfliktu na Blízkém východě, více než na Ukrajině. Třetí potenciální konflikt je na cestě – o Tchaj-wan, říká Jan Rokita, bývalý vysoký polský politik.

Bude chtít Bidenův nástupce zvládnout boj na třech frontách najednou?
Ilustrační foto
5. listopadu 2023 - 03:20

„Spojené státy nasadily druhou letadlovou loď, aby posílily svou přítomnost u pobřeží Palestiny. Američané přitom posilují významné síly lodí, letadel a mariňáků právě ve směru, kde se schyluje nad Blízkým východem,“ píše Jan Rokita na webu „teologiapoliticzna.pl“.

Tento krok znamená, že USA nabízejí skutečné, nikoli verbální záruky bezpečnosti Izraele, a jejich reakce na krizi na Blízkém východě je mnohem přímější než jejich reakce na konflikt na Ukrajině, kam USA dosud takové síly neposlala do Černého moře.

Odpovědí Washingtonu podle Rokity není fakticky vstoupit do války na Blízkém východě, ale omezit její rozsah a zakrýt izraelské akce v Gaze.

„Historie Šestidenní války a konflikt na Jom Kippur ukazuje, že konflikty mezi Židy a islámským světem vypuknou náhle, ale netrvají dlouho. Tentokrát to může být jinak, protože Hamás zasáhl a ukázal, že je připraven vést těžko překonatelnou městskou guerillovou válku,“
píše politik.

Pokud bude tento konflikt trvat dlouho a bude eskalovat, čeká Ameriku a Západ další fronta. První, na východní Ukrajině, je nyní krvavou patovou situací připomínající dny bitvy na Sommě, kdy dvě armády sváděly smrtící bitvu, kterou nemohla vyhrát ani jedna strana.

USA se do války na Ukrajině nezapojí, ale pokud nechtějí, aby jejich „kůň“ padl na Ukrajině, musí válku kontrolovat a nadále podporovat Ukrajince zpravodajskými službami, technikou a výcvikem. To vše je spojeno se značnými náklady.


Washington také chce zůstat mimo konflikt na Blízkém východě, ale nemůže se mu vyhnout, pokud je existence Izraele vážně ohrožena státy jako Írán. To zase znamená, že druhá fronta bude pravděpodobně pokrývat celý muslimský svět, jehož hranice se neomezují pouze na Blízký východ, ale sahají i přes Afriku, Asii a části Západu.

Tento nepřítel má spojence přímo v centru západního světa v komunitách migrantů, stejně jako stále více proislámskou krajní levici v Evropě a Spojených státech. Demonstrace již začaly a v případě dlouhodobé války v Gaze mohou nastat velké problémy.



Takový konflikt by byl mnohem vážnější než nepokoje kolem války ve Vietnamu. Hippies a černí aktivisté 60. a 70. let nyní vypadají jako slušně vychované děti ve srovnání s rozhněvanými migranty a levicovými extremisty, kteří odmítají západní kulturu ve velkém, varuje odborník.

„Tato fronta hrozí vytvořením velmi nepříznivého geopolitického scénáře pro Západ, který je v konfliktu se šíitskými muslimy od íránské revoluce v 70. letech, ale pásmo Gazy prodlouží válku se sunnitskými muslimy a jejich supervelmocemi v podobě Saúdské Arábie a Turecka.

Írán již bojuje v táboře Ruska a Číny a válka v Gaze by mohla vést k anexi sunnitských muslimských zemí. Přesně tomu se po celou dobu snažil vyhnout bývalý americký prezident Donald Trump,"
píše Rokita.

Ovládnutí dvou front je pro USA možné, protože jde o supervelmoc. Otevření další velké fronty by však mohlo oslabit i americké síly.

Možným bodem vzplanutí je Tchaj-wan, který kategoricky odmítá jít cestou Hongkongu a stát se podřízeným Číně. Taková pozice tam přinese válku. Nikdo nemůže přesně předpovědět načasování, ale panují obavy, že by se tato třetí fronta mohla otevřít, zatímco blízkovýchodní a ukrajinské fronty jsou stále ve hře.


(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif