Chmelár: Měl by to chápat každý: Konflikt na Ukrajině nemá vojenské řešení

zprávy

Americká televizní stanice NBC přinesla v sobotu bez většího zájmu našich médií průlomovou informaci, že představitelé USA a EU začali tajně jednat s ukrajinskou vládou o možnosti mírových jednání – tedy o tom, co dosud veřejně odmítají.

Chmelár: Měl by to chápat každý: Konflikt na Ukrajině nemá vojenské řešení
Eduard Chmelár, slovenský analytik
7. listopadu 2023 - 06:20

Rozhovory začaly před měsícem během setkání zástupců 50 zemí podporujících Ukrajinu v Bruselu. Obsah jednání se týkal i toho, čeho všeho se bude muset Ukrajina vzdát, pokud chce dosáhnout mírové dohody. NBC citovala vysoké vojenské představitele USA, že válka se dostala do patové situace a Kyjev musí pochopit, že schopnost Západu poskytovat pomoc Ukrajině se rychle vyčerpává, píše na facebooku Eduard Chmelár, slovenský analy\tik.

Představitelé Bidenovy administrativy uvedli, že Ukrajině zjevně docházejí síly, má problémy s náborem nových sil, zatímco ruské vojenské zásoby se zdají být nevyčerpatelné. Soukromě také vyjádřili názor, že Ukrajina má čas maximálně do konce roku, poté bude tlak na zahájení diplomatických jednání s Moskvou už i veřejný. Mimo jiné i proto, že Biden má problémy se schválením pomoci pro Ukrajinu v Kongresu USA a příští rok jsou prezidentské volby. A naděje, že Ukrajina udělá pokrok v protiofenzivě, už prakticky zmizela. Oficiálně se však Bílý dům nadále tváří, že „jakákoli rozhodnutí o jednáních jsou na Ukrajině“ a ujišťuje o své „pevné podpoře Ukrajině, která brání svou svobodu a nezávislost proti ruské agresi“.


Vzkaz byl však jasný. Na první pohled se zdá, jako by ho Vladimir Zelenskij nepochopil. V reakci na reportáž NBC prohlásil, že na něj nevyvíjí tlak žádný představitel USA nebo EU a dodal: „Abychom si nyní sedli s Ruskem, promluvili si a něco mu dali - to se nestane." Zároveň zopakoval, že jeho cílem je získat zpět všechna uloupená území, včetně Krymu a nevzdá se, dokud z nich neodejde poslední ruský voják. V soukromí však už tak sebejistý není.

Ukrajinský prezident podle časopisu Time upadá stále více do deprese, na poradách už nevtipkuje a cítí se být stále více zrazen. Už i někteří jeho poradci navrhují jednat. Zářijová návštěva Zelenského ve Spojených státech skončila fiaskem. Nejenže už nedostal v Kongresu USA standing ovation, tentokrát ho tam potupně ani nevpustili. Tvrdohlavě se odmítá smířit s realitou a tvrdí, že zmrazit boje znamená prohrát. Zlobí se na spojence kvůli údajně nedostatečné pomoci, která stačí sotva na přežití, ne však na vítězství. Doma ho pohlcuje boj s korupcí, která se zcela vymkla zpod kontroly a ve své víře ve vítězství zůstává naprosto osamělý. Až by mi ho začalo být líto, kdybych si nepamatoval, jak nemilosrdně likvidoval opozici.

Jistěže, někdo může namítat, že Moskva dosud neprokázala ochotu a připravenost zahájit jednání s Ukrajinou. Ale tu ochotu neprokázal ani Zelenského režim, dokonce si to dal parlamentem oficiálně zakázat. úkolem světové diplomacie však není hájit tvrdohlavá stanoviska lídrů zainteresovaných do konfliktu, ale přimět je sednout si za jeden stůl. A buďte si jisti, že prostředků na to mají víc než dost, stačil by jediný Bidenův telefonát... V tom problém nevidím.



Problém je v tom, že po celou tu dobu jsme Ukrajině hanebně lhali a slibovali jí něco, co jsme nemohli splnit. Zelenskij si dnes myslí, že byl zrazen, ale byl to především on, který zradil ukrajinský lid, který mu vyhrál volby se slibem, že půjde do Ruska a vyjedná s ním mír. Pokud jsem celou dobu volal po diplomatickém řešení, neznamená to, že bych stál na straně Ruska. Znamená to, že jsem si přál zachránit Ukrajinu. Zelenskij mohl této válce předejít dodržením Minských dohod. Neudělal to. Mohl udusit tento konflikt už v zárodku, když na jaře loňského roku jeho vláda dokonce schválila mírový plán s Ruskem, ale nakonec jej odmítl na nátlak Velké Británie a USA. A teď se zlobí na Západ, že mu nedodal dost zbraní na vítězství, jako by si opravdu myslel, že válka se dá vyhrát za cizí peníze, že západní spojenci mu budou financovat vše od státního rozpočtu až po armádu


Jednat neznamená kapitulovat, i když je pravda, že podmínky jsou dnes nevýhodnější pro Kyjev než před rokem a mnohem nevýhodnější než před dvěma lety. Nejlepší způsob, jak zachránit nezávislost Ukrajiny, byl nedopustit tuto válku. Dnes může Západ pomoci Ukrajině získat co nejvíce za jednacím stolem, ale myslím, že každý kromě Zelenského už chápe, že Krym už nedobyde zpět, že dostat pod kontrolu Donbas bude mimořádně obtížné a že chce-li si udržet alespoň teoretickou šanci, bez souhlasu s federalizací země to nepůjde. Ale to hlavní a nejdůležitější je zastavit toto nesmyslné krveprolití.

Považuji za obzvláště úchylné od Strany evropských socialistů, že ve stejné době, kdy představitelé EU začali jednat o zastavení války, pozastavili Smeru členství za to, že dlouhodobě požaduje totéž. Krev na rukou mají nejen ti, kteří tento konflikt rozpoutali, ale i ti, kteří fanaticky trvají na jeho pokračování. Nedosáhly tím nic jiného než statisíce mrtvých, přičemž strategicky jsme na tom hůře než před 24. únorem loňského roku.

Toto všechno jsme si mohli odpustit, kdybychom se pozorněji poslouchali. Bylo nesmírně pokrytecké, že ti samí (všichni od prezidentky Čaputové až po premiéra Hegera), kteří nás strašili, že pokud nebudeme podporovat Ukrajince v zabíjení se, ruská armáda bude na našich hranicích - odmítali chápat Rusko, které podle téže logiky nechce mít na svých hranicích vojska NATO. Celou dobu šlo o toto.

Nevím, jak tato jednání skončí. Ale vím, že jejich základem musí být záruka, že Ukrajina nikdy nevstoupí do NATO a že obdrží bezpečnostní garance své územní celistvosti. Bez toho směřujeme k zamrzlému konfliktu korejského typu a trvale bolestivě rozdělené Ukrajině. Chování oficiálních představitelů Evropské unie proto považuji za této situace za krajně nezodpovědné.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen přijela v sobotu do Kyjeva už pošesté od začátku války (ani do vlastních členských zemí nejezdí tak často), ale místo toho, aby vysvětlila Ukrajincům realitu, je brutálně podváděla až lhala. „Jsem ohromená reformami, které Ukrajina zvládla,“ zavděčovala se v sobotu prezidentu Zelenskému, přičemž vyzdvihla reformu soudnictví, omezení vlivu oligarchů, boj proti praní špinavých peněz a dodala, že Ukrajina bude brzy členem EU. Je to nezodpovědná lež.

Už před několika měsíci jsem varoval, že úroveň integrace Ukrajiny je chaotická a nesystematická, že ukrajinské úřady zlehčují situaci a nechápou rozsah úkolů, že kyjevský režim neříká svým občanům pravdu. My těm Ukrajincům vlastně strašně ubližujeme. Dáváme jim falešné naděje, podporujeme je v sebezničení (dokonce ještě zvrhle doufáme, že na tom naše firmy vydělají) a pomáháme Spojeným státům oslabit vliv Ruska, nikoli posílit Ukrajinu. Toto si Ukrajinci nezaslouží. Neboť i oni jsou naši slovanští bratři, i oni si zaslouží mír a svobodu a je naším úkolem, abychom jim k tomu pomohli bez anglosaského zasahování.

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif