Další válečný konflikt na obzoru? Pro nás spíš za obzorem

zprávy

Pohotovostní jednotky Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS) jsou připraveny k okamžitému zásahu v Nigeru, jakmile dostanou rozkaz. 

Další válečný konflikt na obzoru? Pro nás spíš za obzorem
ECOWACS, foto - screen: DW News
20. srpna 2023 - 13:02

Accra / ECOWAS je připraven zasáhnout v Nigeru: Abdel-Fatau Musah potvrdil přípravy. Toto oznámení učinil v pátek pozdě večer Abdel-Fatau Musah, komisař ECOWAS pro politické záležitosti, mír a bezpečnost.

Po dvoudenním setkání šéfů obrany ECOWAS v ghanajském hlavním městě Accra uvedl Musah: "Všechny nezbytné přípravy jsou hotovy. Už jsme se dohodli a doladili logistiku potřebnou pro zásah." Podle něj šéfové obrany předloží svou zprávu vůdcům subregionálního bloku k dalšímu rozhodnutí.

"Toto setkání je poslední mimořádnou schůzí před nasazením. Jakmile budou naše hlavy států a předsedové vlád spokojeni se zprávou, jsme připraveni reagovat na výzvu k zásahu," zdůraznil komisař ECOWAS. Musah také zmínil, že se stále hledají možnosti mírového řešení krize v Nigeru.


Dalším zásadním bodem jeho projevu bylo vyzvání k bezpodmínečnému propuštění sesazeného prezidenta Nigeru, Mohameda Bazouma, jeho rodiny a členů jeho vlády, kteří jsou v současné době ve vazbě.

Dnes se zprostředkovatelský tým ECOWAS setká v Niamey s vojenskou juntou, aby diskutoval o možných řešeních aktuální politické krize.

Závěr dvoudenního vojenského setkání je jasný: Síla ECOWAS je připravena zasáhnout v Nigeru, aby obnovila demokracii. Ačkoli konkrétní datum nasazení nebylo uvedeno, je zřejmé, že západní Afrika je odhodlána reagovat rychle a rozhodně.

Psali jsme:

Není válka jako válka
Ačkoli je situace v Nigeru velmi napjatá, Evropa se se svým "středobodem - Českou republikou" situací příliš nezajímá. Proč? Je to daleko a navíc, my už tady přeci jednu válku máme - tu rusko-ukrajinskou. A navíc nám kromě peněz a munice pomalu docházejí i budovy státních institucí, kam bychom mohli rozvěšovat nigerijské vlajky. 

(böhm, prvizpravy.cz, foto: repro: DW News)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?