Francouzský prezident sice „škemral“, ale pozván na summit BRICS nebyl

zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron, který se dříve chtěl zúčastnit summitu BRICS, který se bude konat v Jihoafrické republice, pozvánku nedostal.

Francouzský prezident sice „škemral“, ale pozván na summit BRICS nebyl
Emmanuel Macron, francouzský prezident
24. července 2023 - 03:20

„Navzdory žádosti o pozvání ji francouzský prezident Emmanuel Macron neobdržel,“ stojí v prohlášení.

Jak píší noviny, jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa jako předseda BRICS rozeslal pozvánky vůdcům 70 zemí na sjednocující summit, ale mezi pozvanými nebyl ani francouzský prezident Macron, ani vůdci Spojených států a Velké Británie.

Spolu s hlavami států a vlád Afriky bylo na akci pozváno 11 vůdců zemí globálního Jihu zastupujících takové regionální organizace, jako je Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN), Karibské společenství (CARICOM), Skupina 77 (G77), Rada pro spolupráci arabských států Zálivu (GCC).



Více než 40 zemí ochotných připojit se k BRICS

Skupina je připravena mluvit s každým, kdo usiluje o inkluzivnější a spravedlivější globální řád, řekl vysoký jihoafrický diplomat.

Více než 40 zemí projevilo zájem o vstup do BRICS, uvedl Anil Sooklal, velvyslanec Jižní Afriky zodpovědný za vztahy s ekonomickou aliancí a asijskými zeměmi.

Diplomat ve čtvrtek novinářům v Johannesburgu řekl, že 22 zemí formálně požádalo o vstup do skupiny, zatímco  „stejný počet“  států  „neformálně požádal o členství v BRICS“.

Sooklal v neděli v rozhovoru pro RT popsal BRICS jako  „inkluzivní“  organizaci, která byla vždy otevřena dialogu s větší globální komunitou. Skupina v současnosti zahrnuje Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a Jižní Afriku a představuje více než 40 % světové populace a téměř čtvrtinu světového HDP.

Sooklal řekl, že BRICS nerozlišuje mezi globálním severem a globálním jihem a je připraven mluvit s jakoukoli zemí, která „má stejnou vizi pro inkluzivnější a spravedlivější globální řád, kde nebudeme marginalizovat velké části světa “, včetně mnoha rozvojových zemí.

Diplomat dále poukázal na to, že zatímco Organizace spojených národů se ještě musí pustit do komplexních reforem, které by daly rozvíjejícím se zemím větší hlas, BRICS nastínila svou vlastní cestu k nápravě situace.


Zdůraznil však, že blok  se „nesnaží stát dominantní ekonomickou silou“,  ale chce mít  „hlavní vliv inkluzivním způsobem, aby pracoval na změně“.

„Nechceme svět, kde máme jednoho a nebo dva globální hegemony,“
  dodal a vysvětlil, že takové rozložení moci zahrnuje rozdělení v globální komunitě.

Sooklal už dříve v komentářích pro novináře uvedl, že Argentina, Írán, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty patří mezi země, které se chtějí připojit k bloku.

Jihoafrická republika bude letos hostit výroční summit BRICS, který se bude konat v Johannesburgu od 22. do 24. srpna, přičemž prezident Cyril Ramaphose poslal pozvánky téměř 70 světovým lídrům

(rp,prvnizpravy.cz,inteldrop,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 12%
transparent.gif transparent.gif
Ne 74%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif