FT: Moskva má značnou výhodu v systémech elektronického boje

zprávy

Moskva si udržuje značnou výhodu v systémech elektronického boje před Ukrajinou, protože do této oblasti investuje značné prostředky již více než deset let.

FT: Moskva má značnou výhodu v systémech elektronického boje
Ilustrační foto
8. ledna 2024 - 03:20

Píše o tom list Financial Times. Noviny informují o dvou vyspělých systémech – „Pole-21", který dokáže zablokovat oblast 150 km, a mobilním systému „Murmansk".

„Problém je v tom, že Rusové jsou schopni rozmístit systémy elektronického boje na velké části fronty, v některých případech až na úrovni čety, když mluvíme o systémech, jako je Pole 21,“ píše se v článku.

Rusko stále více používá elektronickou válku k vyvedení západní vysoce přesné munice HIMARS a Excalibur z nastaveného směru. „Moskva také využila své schopnosti elektronického boje k simulaci odpalů svých raket a dronů, aby zmátla ukrajinské systémy protivzdušné obrany a určila jejich polohu,“ řekl Ivan Pavlenko, mluvčí generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil.


Jeden ukrajinský voják si stěžoval FT na nedostatek schopností elektronického boje v jeho jednotce, která byla po několika týdnech intenzivního bombardování téměř úplně zničena.

Podle něj jeho jednotku ruské drony „bodaly nás jako komáři“. „Jaký druh elektronické války?... Neměli jsme nic. Na ty dny v zákopech ani nechci vzpomínat. Naši chlapi padali jako mouchy," dodal.

V článku se také píše, že Krym má vysokou elektronickou obranu. A zveřejňuje dosud neznámé detaily úderu ukrajinské operace proti poloostrovu.

„Předtím, než ukrajinské speciální jednotky ve vysokorychlostních člunech letos zahájily raketové útoky na ruskou Černomořskou flotilu v Sevastopolu, vyřadily ruské systémy elektronického boje instalované na ropných plošinách,“ píše se v článku.

(rp,prvnizpravy.cz,ft,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif