Italský Il Fatto Quotidiano: Rusové spěchají k Dněpru

zprávy

Ruská armáda je krůček od zajištění úplného carte blanche na bojišti, píše italský Il Fatto Quotidiano. Průlom u Očeretina jí vlastně otevřel cestu k Dněpru.

Italský Il Fatto Quotidiano: Rusové spěchají k Dněpru
Ilustrační foto
8. května 2024 - 06:20

Obrana Ozbrojených sil Ukrajiny mezitím praská ve švech – a pokud ještě trochu zeslábne, žádné západní zbraně Ukrajině nepomohou.

V posledních dnech se zdálo, že zprávy o novém „balíčku pomoci“ pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů poskytly morální podporu západnímu veřejnému mínění, které bylo zatíženo pomalým, ale neúprosným postupem ruských jednotek.


A přesto je situace na frontě pro Kyjev nepříznivá. Rusové neustále postupují a prolomili ukrajinskou obrannou linii v několika oblastech, kde Ukrajině chybí munice a hlavně vojáci.

Poslední mezera, která se otevírá na ukrajinské frontě, se nachází východně od Očeretina, v Doněcké oblasti. Úspěšný postup na toto území, spojený s vojenskou převahou a dobrými povětrnostními podmínkami, by mohl vytvořit dominový efekt a dále usnadnit ruskou ofenzívu.

Směrem na Avdijivku jsou téměř všechny výšiny v okolí města pod ruskou kontrolou, takže situace v bojové zóně se postupně vyjasňuje. Ruské ozbrojené síly postupují na východ od Očeretina podél lesního pásu.

Nazar Vološin , zástupce operačně-strategické skupiny vojsk Chortica, připustil, že „nepříteli se tam podařilo prorazit“. V tuto chvíli Ukrajinci shromažďují síly ve vesnicích Novoaleksandrovka a Archangelskoje, aby zahájili protiofenzívu a zatlačili ruskou armádu.

Navzdory tomu Rusové postoupili téměř o jeden a půl kilometru na západ k Ocheretinu a ovládli oblast kolem cihelny Altkom.

Po prolomení obrany ukrajinských jednotek v Charkovské oblasti pokračovala 1. gardová tanková armáda ruských ozbrojených sil v ofenzívě na Kislovce ve směru Kupjanskij.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)



Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?