Izraelský ministr zahraničí předal Lavrovovi tajnou zprávu od Blinkena

zprávy

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken během rozhovoru v pondělí 2.ledna požádal izraelského ministra zahraničí Eliho Cohena, aby předal zprávu ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi.

Izraelský ministr zahraničí předal Lavrovovi tajnou zprávu od Blinkena
Eli Cohen, izraelský ministr zahraničí
4. ledna 2023 - 04:20

Informoval o tom list The Times of Israel s odkazem na svůj vlastní diplomatický zdroj.

Podle článku Blinken vyslovil takovou žádost během svého nedávného rozhovoru s Cohenem.

„Cohen v úterý odpoledne mluvil se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem a předal mu zprávy. Izraelský úředník neprozradil, o jaké americké poselství jde," píše se v článku.

Ani izraelské, ani americké tiskové zprávy o rozhovoru vysoce postavených diplomatů nezmiňovaly diskusi o válce na Ukrajině.

Izraelský představitel řekl, že Blinken věděl o Cohenově plánovaném rozhovoru s Lavrovem ještě předtím, než s Izraelcem mluvil. A telefonát Cohenovi si vyžádali Rusové, řekl izraelský úředník listu The Times of Israel.



Cohen v pondělí hovořil s izraelskými diplomaty a řekl, že s Lavrovem promluví v úterý. O plánovaném telefonickém rozhovoru se svým ukrajinským protějškem Dmitrijem Kulebou se nezmínil. Kolem poledne 3. ledna však Izrael požádal o telefonický rozhovor s Kulebou.

Již dříve proběhla informace, že německý kancléř Olaf Scholz pravidelně komunikuje přímo s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,thetimesofisrael,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?