John Bolton: Zahraniční politika USA? To je slabota

zprávy

Zahraniční politiku Joea Bidena charakterizuje jediné slovo – slabost, chybí mu politické odhodlání v jakékoli otázce, ať už jde o výměnu zajatců s Ruskem nebo návštěvu předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu.

John Bolton: Zahraniční politika USA? To je slabota
John Bolton, bývalý poradce Bílého domu pro národní bezpečnost
2. srpna 2022 - 06:20

Moskva a Peking toho rozhodně využijí, říká Joe Bolton, který působil jako poradce pro národní bezpečnost bývalého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa.

„Nebezpečnou lekci, že prezident Biden postrádá politické odhodlání na mezinárodní scéně, se mohou naučit nesprávné země, zejména Rusko a Čína. Problémy tak rozmanité, jako je výměna vězňů s Moskvou, návrat k jaderné dohodě s Íránem z roku 2015 nebo návštěva Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu, vypovídají o Bílém domě o jedné věci: pod tlakem se může zhroutit. Slabost a nejistota v těchto a mnoha dalších otázkách, které spolu zdánlivě nesouvisejí, povzbuzují protivníky a ruší přátele,“  Bolton tento názor vyjádřil ve svém článku publikovaném v 19FortyFive.

Podle jeho názoru „je příznačné, že Biden tyto zásady nedodržuje." Bolton tedy připomíná, že v roce 2021 poskytl Biden generální ředitelce Huawei Meng Wanzhou ziskové řešení zrušením postupu vydávání ze Spojených států do Kanady. Čína výměnou propustila dva kanadské občany zadržené na základě vykonstruovaných obvinění bezprostředně po Mengově zatčení ve Vancouveru v roce 2018.

„Bidenova nerozhodnost ohledně Meng nepochybně dodá Číně více odhodlání přerušit cestu Nancy Pelosiové na Tchaj-wan,"
upozorňuje Bolton.

Kapitulace v případu Meng předznamenala dubnovou výměnu Američana Trevora Reida za významného ruského dealera kokainu Konstantina Jarošenka a pokračující jednání o propuštění Brittney Griner a Paula Whelana . Všechna tři zatčení byla politicky motivovaná (ačkoli Greiner se „přiznal“ k držení drog), ale nyní je Biden zatížen precedentem Reed. Victor Bout , který byl nabídnut k výměně za Greinera a Whelana, si odpykává 25letý trest za prodej zbraní kolumbijským drogovým teroristům, tvrdí v článku bývalý poradce pro národní bezpečnost a zdůrazňuje „slabost“ současného šéfa americké administrativy.

Bolton v tomto ohledu upozorňuje na to, jak se Moskvě daří tlačit na Washington. Jako příklad píše, že ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov minulý týden řekl, že jednání o výměně zajatců začala již v červnu 2021 na setkání amerických a ruských prezidentů Joe Bidena a Vladimira Putina v Ženevě, kde se lídři „dohodli na jmenování zástupci odpovědní za tyto otázky“, přičemž poznamenává, že ministerstvo zahraničních věcí mezi ně nepatří.

„Přibližně ve stejnou dobu diskutoval Bílý dům o budoucnosti Maine,“ uvádí Bolton paralely. „Příznačný je také Lavrovův komentář, že jednání nebyla původně vedena diplomatickou cestou, tedy možná mezi zpravodajskými službami nebo donucovacími orgány."



Lavrov podle něj až do nedávné schůzky 29. července nevyjádřil žádnou touhu jednat s Blinkenem. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová již dříve uvedla, že Lavrov má „nabitý program“ a že strany budou mluvit, „až to čas dovolí“. Sám Blinken se navíc v souvislosti s konfliktem na Ukrajině pět měsíců Lavrovovi neozval, „ale pak otevřeně diskutoval o obsahu obchodu – na rozdíl od Rusů“. Bílý dům také odsoudil ruskou nabídku zahrnout do dohody bývalého zpravodajského důstojníka v německé vazbě a označil ji za „zlou víru“, píše Bolton v článku pro 19FortyFive.

„Tento komentář prý odráží nervozitu administrativy Bílého domu kvůli tomu, že se jednání protahují. Pokud ano, pak se jedná o odborný dohled. Podobný rozpor panuje ve snaze Bidena zastavit Pelosiovu návštěvu na Tchaj-wanu. Čína použila silný rétorický tlak a neobratnost administrativy je až příliš viditelná. Sám prezident zmínil obavy Pentagonu o bezpečnost Pelosiové a anonymní úředníci potvrdili, že Biden diskutoval o cestě v nedávném telefonátu se Si Ťin-pchingem," kritizuje Bolton .

„Peking bez ostychu tvrdil, že Si Ťin-pching řekl Bidenovi: ‚Kdo si hraje s ohněm, zemře na něj. Existuje naděje, že se to Spojené státy naučí,“
  uzavřel.

John Kirby, koordinátor strategické komunikace v Radě národní bezpečnosti Bílého domu, poznamenal, že Spojené státy trvají na své nabídce výměny vězňů s Ruskem a naléhají na Moskvu, aby to vzala vážně. Podle CNN s odkazem na nejmenované zdroje Moskva údajně požádala Washington, aby na výměnný seznam zařadil kromě Viktora Buta ještě dalšího ruského občana - Vadima Krasikova .

Již dříve tiskový tajemník prezidenta Ruské federace Dmitrij Peskov vysvětlil, že mezi Ruskem a Spojenými státy neexistují žádné dohody o výměně Rusa Viktora Buta za Američany Brittney Griner a Paul Whelan. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v telefonickém rozhovoru s americkým ministrem zahraničí Anthonym Blinkenem navrhl, aby se v otázce výměny zajatců vrátil k režimu „tiché diplomacie“ – bez spekulací a vycpávání.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif