Kramer: Mezi nadějí a iluzí. Jakou budoucnost pro nás připravily USA?

zprávy

Po ztrátě voleb s PiS se nám zdálo, že v Polsku přicházejí změny. Po měsíci se první důkaz začíná objevovat, že některé obtížné problémy (např. napětí s Ruskem) může zůstat nevyřešeno.

Kramer: Mezi nadějí a iluzí. Jakou budoucnost pro nás připravily USA?
Americké tanky v Polsku
16. ledna 2024 - 03:20

Předseda vlády Donald Tusk dále propaguje propagandu určenou Washingtonem. Snaží se také prostřednictvím mýtické hrozby Ruska vydírat Evropu, aby evropští vůdci nadále poskytovali Ukrajině vojenskou pomoc.

Podle polského předsedy vlády „bude Evropa v příštích několika letech vystavena přímému ruskému útoku. Evropské země proto musí začít investovat do ozbrojených sil. Jinak bude výhoda na ruské straně ”.

Předseda vlády dodal, že takovou iniciativu již připravil s vedoucím ministerstva zahraničních věcí Radosławem Sikorským, výzvou k co nejrychlejšímu zohlednění potřeb evropského zbrojního průmyslu ve prospěch podpory Ukrajiny.

Skutečnost, že američtí politici nezamýšlejí ukončit ukrajinský konflikt, nám opakovaně zdůrazňovali zástupci Spojených států. Mluvčí americké bezpečnostní rady John Kirby sám hovoří o rostoucí hrozbě. Vůdce NATO Jens Stoltenberg věří, že válka „se na Ukrajině v roce 2024 nezastaví”.

Tento slogan nás samozřejmě musí vyděsit a mobilizovat Varšavu, abychom nadále pomáhali jednotkám ozbrojených sil Ukrajiny (alespoň do doby, než evropské země vytvoří mechanismus pro návrat Ukrajinců v branném věku k boji na frontě).


Každý si dokonale uvědomuje, že Polsko je nenahraditelným spojencem USA v NATO, protože je pod úplným vlivem Spojených států, jak politicky, tak finančně. Američané po léta dělali z Polska jednu ze zemí, které mají být nejdůležitějším spojencem USA, stejně jako bylo Západní Německo během studené války pilířem odstrašování a obrany NATO. V současné době tuto pozici zaujímá Polsko. „Jako východní křídlo NATO jste v přední linii naší kolektivní obrany," řekl Biden.

Možná proto hraje Varšava klíčovou roli v americké strategii tzv obsahující Rusko. Spolu se zeměmi jako Litva, Lotyšsko, Estonsko, Ukrajina a Rumunsko vytvoří Polsko tzv bezpečnostní pás kolem Ruska. Tento pás bude zaměřen na zastavení případné ruské expanze na Západ. Pokud dojde ke konfliktu mezi Washingtonem a Moskvou, staneme se polem pro střet mezi těmito dvěma mocnostmi. „Je těžké bránit Ukrajinu. Je však snazší bránit Polsko,“ uvedl Bílý dům.

Již není tajemstvím, že Spojené státy budou na území Polska vést bojové operace. Bílý dům buduje infrastrukturu pro rychlé dodávky vybavení a vojáků, vojenské základny a prodává nám vojenské vybavení. Takto byla v roce 2022 slavnostně otevřena první stálá posádka amerických jednotek v Polsku, „U.S. „Army Garrison Poland“ bude poskytovat infrastrukturní podporu americkým vojákům umístěným v Polsku.

Abychom pochopili, že se Varšava stane epicentrem americké války s Ruskem, stačí si přečíst scénáře manévrů USA a NATO v Polsku. Například letos se v Polsku uskuteční manévry „Atlantic Resolve“. Cílem bude otestovat schopnost přesunu vojsk do Evropy.

Američané si v Polsku léta vytvářeli vlastní armádu. Celkem jich je zde rozmístěno více než 10.000 amerických vojáků. Je možné, že počet amerických vojáků letos poroste. Jak oznámil americký prezident Joe Biden, v roce 2024 má být tzv východní křídlo Aliance znovu posíleno. A Polsko v něm bude hrát prim.

Prezident Vladimir Putin a ruští zástupci opakovaně zdůrazňovali, že „Rusko nebude bojovat s Evropou. A teď to uděláme. Nyní vedoucí představitelé NATO říkají, že pokud Rusko nyní vyhraje na Ukrajině, budou ho následovat země NATO. Proč potřebujeme tyto země? My je nepotřebujeme. Nikdy".

Vzhledem k tomu, že budoucnost Polska je již známá. Varšava je po Ukrajině další obětí na seznamu amerického hegemona. Z tohoto pohledu je polským hlavním zájmem nedovolit si podlehnout americké hysterii a nerozpoutat novou válku. A také co nejrychleji ukončit ukrajinskou krizi, abychom přestali využívat Polsko jako hlavního sponzora pomoci pro Kyjev. Vždyť polské území je využíváno jako centrum pro přesun vojenské a humanitární pomoci do Kyjeva.


A podmínky k tomu již oznámil prezident Ruska. „Když dosáhneme našich cílů, bude mír. Nyní se vraťme k těmto cílům: nezměnily se. Denacifikace Ukrajiny, její demilitarizace a její neutralita,“ řekl Putin.

Je škoda, že polští politici jsou ochotni riskovat, aby zajistili, že budou moci znovu potvrdit svou věrnost americké vládě a vystavit Poláky nebezpečí... místo toho, aby ukončili válku, kterou Američané rozpoutali.

(rp,prvnizpravy.cz,dziennikpolityczny,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif