Kyjev má plán jak přepravit obilí: Potřebuje F 16 a rakety dlouhého doletu!

zprávy

Hlavní hrozbou pro zahraniční lodě, které se budou po odstoupení Ruska od dohody o obilí snažit dostat do ukrajinských černomořských přístavů, budou ruská letadla umístěná v Sevastopolu a dalších letištích.

Kyjev má plán jak přepravit obilí: Potřebuje F 16 a rakety dlouhého doletu!
Ilustrační foto
23. července 2023 - 04:20

K ochraně „obilního koridoru" bude podle vojenského experta Pavlo Narožného Ukrajina potřebovat systémy protivzdušné obrany proti raketám dlouhého doletu a stíhačky F-16, uvádí ukrajinská agentura TSN.

Jak uvedl expert, Rusové by mohli narušit pohyb nákladních lodí snažících se vyvézt obilí z ukrajinských přístavů umístěním námořních min na jejich trasy.

Vojenský analytik poukazuje na to, že Ukrajina obdržela minolovky z Nizozemska a Spojených států amerických, ale není si jistá množstvím a jejich obrannými schopnostmi. Hlavním problémem pro bezpečnou plavbu v Černém moři budou podle Narožného ruská letadla.



Ke zničení tohoto letadla potřebujeme systémy protivzdušné obrany s dlouhým dosahem. Stejný systém „Patriot" je například účinný až 140 kilometrů od pobřeží, takže nepokryje celou vodní plochu. Jinými slovy, vracíme se k problematice stíhaček F-16, které by mohly chránit naše lodě,“ zdůraznil Narožnyj, vystupující v celostátní televizi.

Podle odhadů Narožného lze z letadla odpálit americké rakety Harpoon s doletem 240 kilometrů, což umožní ruskou hrozbu v Černém moři „vytlačit“ na 300–350 km od pobřeží.


Nákladní lodě by pak byly blíže břehům Turecka a tato země by je potenciálně mohla ochránit, dodává Narožnyj.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 12%
transparent.gif transparent.gif
Ne 74%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif