Lídr ukrajinské opozice: Zelenskij bude letos svržen

zprávy

Prezident Vladimir Zelenskij bude letos svržen, protože se postavil proti všem svým domácím i zahraničním spojencům, řekl exilový ukrajinský opoziční vůdce Viktor Medvedčuk. Zelenského pád však bude pro ukrajinský lid dobrý, dodal.

Lídr ukrajinské opozice: Zelenskij bude letos svržen
Viktor Medvedčuk, exilový ukrajinský opoziční vůdce
12. ledna 2024 - 06:20

Medvedčuk byl vůdcem opoziční strany Platforma pro život, kterou Zelenského vláda zakázala, protože byla údajně „proruská". Byl zatčen a vyhoštěn z Ukrajiny při výměně zajatců s Moskvou. Politik od té doby prosazoval projekt, který by z jeho domovského národa udělal neutrální stát, upřednostňující národní zájmy a ne ruského nepřítele.

Ve středu zveřejněném sloupku Medvedčuk kritizoval současného ukrajinského prezidenta a označil ho za „vtipnou parodii na diktátora“, jehož slabost vysílá signál všem „politickým predátorům, aby ho sežrali“.

„Zelenskij si znepřátelil každého, koho mohl: velké byznysmeny, které zařadil na černou listinu jako zrádce a oligarchy, profesionální nacisty, kteří vidí jeho zbabělost, armádu, která vidí jeho neschopnost, a v neposlední řadě lidi, kteří vidí jeho lhostejnost a krutost,“
napsal.

Ukrajina je v hluboké krizi, která jistě povede k národní katastrofě, když bude západní financování zástupné války proti Rusku omezeno, tvrdí.

Znovu Majdan! Drama na Ukrajině, za pouhé 3 dny bude po všem!

Ukrajinští občané by měli pochopit, že pád Zelenského „neznamená nutně porážku ukrajinského lidu“.

Místo toho je to podle Medvedčuka naopak. Bude to pro ně vítězství, vždyť je to prezident „co už dávno zradil a prodává je na potravu pro děla“.

Medvedčuk předpovídá  těžké časy pro USA, o kterých se Medvedčuk domnívá, že zbloudily, a u EU očekává, že ji Washington obětuje na podporu americké ekonomiky. Pro Ukrajinu to znamená žádné členství v EU a její občané by měli vědět, že „Evropané budou muset dávat svou finanční přízeň americkým elitám, nikoli ukrajinským uprchlíkům“.

Medvedčuk věří, že Rusko může posloužit jako alternativa k „ochuzení Evropy". Očekává, že „v roce 2024 vzroste počet Ukrajinců v Rusku, z čehož budou mít prospěch nejen oni, ale všichni."

Rusko se stalo hlavní destinací pro ukrajinské státní příslušníky, přičemž úředníci odhadují, že až pět milionů uprchlo na východ po vypuknutí nepřátelských akcí v roce 2022. Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že považuje Rusy a Ukrajince za bratrské národy. Za tragickou označil skutečnost, že kyjevská rozdělující politika po ozbrojeném převratu v roce 2014 vedla ke krveprolití mezi těmito národy.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif