Liz Trussová, správná volba pro světový mír?

zprávy

Spojené království oficiálně prohlásilo Liz Trussovou za vítězku ve volbách lídra britské konzervativní strany, ve funkci premiéra nahradí Borise Johnsona.

Liz Trussová, správná volba pro světový mír?
Liz Trussová, britská premiérka
7. září 2022 - 10:30

Spojenec USA a člen NATO, který se výrazně podílí na výcviku ukrajinských vojáků na boj proti Rusku, volí Liz Trussovou, protiruskou aktivistkou a nadějnou válečnici. Otázkou je, zda tyto volby neznějí jako silnější tlak na vedení NATO do války přímo proti Rusku, Číně nebo Íránu?

V prosinci 2021 byla Liz Trussová, tehdejší britská ministryně zahraničí, velmi hrdá na to, že se nechala vyfotit v Estonsku v britském tanku. K tomuto datu tvrdila, že „Spojené království se nachází v srdci globální sítě diplomatických a bezpečnostních partnerství, která přesahuje rámec NATO do vztahů, jako je naše životně důležitá aliance rozvědky Five Eyes [zpravodajská aliance Austrálie, Kanady, Nového Zélandu Zéland, Spojené království a Spojené státy]“ a že „s našimi partnery jdeme dále a rychleji, například díky novému partnerství AUKUS“. Kromě toho prohlásila, že vynaloží všechny své síly, aby „zabránila Íránu získat jaderné zbraně“, zatímco v současnosti stále probíhají jednání s Íránem o nalezení životaschopné dohody. Na konci srpna oznámila, že je připravena použít jaderné zbraně k obraně své země.



Benjamin Netanjahu tweetoval: „Gratuluji Liz Trussové k vašemu zvolení britskou premiérkou. Jsem si jist, že pod vaším vedením bude hluboké přátelství mezi Velkou Británií a Izraelem dále posíleno ve všech oblastech."

Ursula von der Leyenová tweetovala: „Gratuluji Liz Trussové, EU a Spojené království jsou partneři. Společně čelíme mnoha výzvám, od změny klimatu po ruskou invazi na Ukrajinu. Těším se na konstruktivní vztah při plném respektování našich dohod."

„Nová železná lady“, která plně podporuje Ukrajinu. Jako ministryně zahraničí se Liz Trussová představila jako „nová železná lady“ a přijala tvrdý přístup Margaret Thatcherové k zahraniční politice, uvádí The Telegraph. Podle Daily Mail se očekává, že Liz Trussová bude pokračovat ve válečném štvaní Kyjeva, který získal zbraně a výcvik pro své vojáky ze Spojeného království, které již vycvičilo 4700 ukrajinských vojáků, vojáci budou brzy v aktivních bojových operacích.

„Největší přítel Ukrajiny." Loni v červenci bývalá britská ministryně zahraničí přísahala, že bude největším přítelem Ukrajiny, pokud se stane premiérkou Spojeného království. Daily Mail uvedl, že „slíbila zdvojnásobit svou podporu Ukrajině a učinit z prezidenta Vladimira Zelenského svou první výzvu pro zahraničního vůdce, pokud se stane další obyvatelkou čísla 10“. „Jako předseda vlády budu největším přítelem Ukrajiny – ve stopách Borise Johnsona – a budu zcela oddán zajištění toho, aby ruský prezident Vladimir Putin na Ukrajině selhal a utrpěl porážku a aby Rusko bylo omezováno v budoucnu,“ slibovala.


Zaměřte se na Čínu, Rusko. Britský deník uvedl, že s Liz Trussovou již byla stanovena vládní vize role Spojeného království ve světě na příští desetiletí a přidala aktualizované zaměření na Čínu a Rusko. Již jako ministryně zahraničí byla přesvědčena, že konflikt na Ukrajině a rostoucí vliv Číny vyžadují nový přístup k bezpečnosti Spojeného království. Jako premiérka pro Daily Mail uvedla, že „bude v roce 2023 hostit konferenci o obnově Ukrajiny v Británii, aby spojila Kyjev a jeho spojence, aby diskutovali o tom, jak zemi obnovit“. V této souvislosti není nová premiérka Spojeného království zárukou vybojovat světový mír a vyhnout se pokračování konfliktů s Ruskem, Čínou nebo Íránem, což svět ještě více posouvá k hrozbě třetí světové války.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif