Lži Izraele se provalily! Skutečný příběh útoku na nemocnici

zprávy

Po masakru v nemocnici El-Ehli Baptist, kdy zemřelo podle odhadů 500 lidí, se experti na obranné technologie zaměřili na fakta ohledně samotného výbuchu. A ukazuje se, že tvrzení Izraele nejsou příliš věrohodná. 

Lži Izraele se provalily! Skutečný příběh útoku na nemocnici
Gaza - rozbor útoku na nemocnici
21. října 2023 - 07:22

Po masakru v nemocnici El-Ehli Baptist, v reakci na který Izrael popřel svůj útok, byly jeho lži vyvráceny odborníky na obranné technologie. Izrael, který pokračuje ve svých útocích v Pásmu Gazy, se ocitl v těžké situaci kvůli reakcím na útok na nemocnici El-Ehli Baptist. Při útoku na nemocnici zabil Izrael 471 osob a obviňuje z toho Hamas. Avšak všechny důkazy ukazují, že bombardování bylo provedeno řízenou municí MK-84. Odborníci, kteří zkoumali útok, odhalili lži Izraele ohledně incidentu.

Bomba vybuchla ve vzduchu, aby se zvýšil její účinek

Docent Dr. Murat Aslan z univerzity Hasan Kalyoncu a vedoucí výzkumník SETA, v prohlášení pro agenturu Anadolu, upozornil, že munice vybuchla ve vzduchu, aby se zvýšil její účinek.

„Obvykle se při útocích na skupinové cíle mohou náboje nastavit tak, aby explodovaly ve výšce 50-100 metrů nad zemí, ještě předtím, než dopadnou na zem. Tím se zvyšuje účinek útoku," uvedl Aslan a dodal:

„Pokud se podíváme na oblast postiženou výbuchem při útoku na nemocnici El-Ehli Baptist v Gaze a na stopy po výbuchu na zemi, zdá se, že munice byla nastavena tak, aby explodovala předčasně, a bylo zamýšleno, aby měla větší účinek tím, že exploduje ve vzduchu. Vypadá to, že výbuch měl větší rozsah."

Raketa nemůže udělat tak přesný zásah

Aslan uvedl, že pro tak velký výbuch je třeba velká munice a s raketami nelze dosáhnout tak přesného zásahu. Aslan prohlásil:

„Pokud by byla vypálena raketa schopná způsobit takové rozsáhlé škody, měl by být aktivován izraelský protiletadlový obranný systém Železná kopule. Pro islámský džihád by bylo velmi těžké vystřelit takovou raketu z Západního břehu a provést tak přesný zásah, aniž by byl detekován izraelským protivzdušným obranným systémem."

Do oblasti postižené výbuchem se nemohlo vejít 500 lidí

Aslan upozornil na to, že raketa s takovým dosahem výbuchu v rukou palestinských bojovníků neexistuje. Dále zdůraznil, že do oblasti postižené výbuchem rakety nebo dělostřelecké munice by se nemohlo vejít 500 lidí. Aslan upozornil, že rakety sledují nikoliv svislou, ale šikmou dráhu letu, a prohlásil:

„Pokud by raketa dopadla, nemohlo by dojít k více než 500 obětem. Navíc, když se vezme v úvahu, že raketa nemá řízení a sleduje šikmou dráhu, její svislý dopad na nemocnici se zdá být nepravděpodobný. Taková možnost není realistická s ohledem na dostřel. Dělostřelecká munice ovlivňuje oblast o poloměru 30-50 metrů. Avšak nemůže způsobit tak vysoké lidské ztráty, protože více než 500 lidí by se do tak omezeného prostoru nemohlo vejít," píše server haber7com


Možnost, že byla bomba shozena z vojenského letounu, je velmi vysoká

Aslan uvedl, že je velmi pravděpodobné, že munice použitá při útoku byla vypuštěna z vojenského letounu. 

„V úvahu přichází možnost použití bomby MK82, kterou Izrael dříve využíval a mohl ji s pomocí přídavné sady převést na řízenou munici. Abychom mohli dát definitivní prohlášení, museli bychom prozkoumat fragmenty munice a provést průzkum v oblasti. V současném stavu se však zdá, že to bude komplikované," uvedl.

Zvuk a intenzita výbuchu napovídají bombě MK-84

Ředitel obranné technologie firmy Troy, Sait Ersoy Bereketlioğlu, v prohlášení pro agenturu Anadolu uvedl, že zvuk a intenzita výbuchu napovídají bombě MK-84.

Bereketlioğlu zdůraznil, že raketa by nemohla způsobit takový výbuch: „Důkazy o příletu munice do nemocnice, zvuk a intenzita výbuchu naznačují, že se jedná o 2000 liberní (910 kilogramů) bombu JDAM typu Mark 84 (MK-84)," řekl.

Bereketlioğlu poznamenal, že v dotčené bombě je přibližně 430 kilogramů výbušniny a mohla by zničit budovu. 

„Další možností je, že by mohla být použita bomba BLU-109, která také využívá MK-84 a je určena k proražení bunkrů. Obě bomby se nacházejí ve výzbroji izraelské armády," řekl.

Útok měl cíl "zničit vše"

Odborník na obranné technologie Dr. Arif Emre Örün zdůraznil, že útok na nemocnici nebyl zaměřen na konkrétní cíl, ale měl za úkol zničit vše. V prohlášení pro AA uvedl, že Hamas takovou technologii nemá. Örün dále řekl: 

„Izrael se pokouší dezinformovat tím, že tvrdí, že útok provedl Hamas, ale technická analýza intenzity výbuchu ukazuje, že s technologií, kterou Hamas má, to není možné. Rakety vyvíjené Hamásem se většinou skládají z pevného raketového paliva. Zvažujeme-li obecné válečné taktiky a technické údaje, můžeme říci, že byla použita řízená bomba MK-84."

Efektivní do vzdálenosti 750 metrů

Örün uvedl, že muniční typ MK-84 je mnohem silnější než TNT a Izrael dává přednost těmto bombám pro svou ničivou vojenskou taktiku. 

Psali jsme:

„Když se podíváme na typ výbušniny a energetickou kapacitu muničního typu MK-84, může mít smrtící účinek v oblasti o poloměru 200-250 metrů. I když výbuch proběhne uvnitř budovy, destrukce způsobená tlakovou vlnou je velmi intenzivní. Díky fragmentům může mít smrtící účinek v oblasti o průměru přibližně 350 metrů a způsobit závažná zranění až do vzdálenosti 750 metrů od místa výbuchu," dodal.

Stopy fosforových bomb

Örün také zdůraznil, že existují známky toho, že útok na nemocnici byl fosforovou bombou, a řekl:  „Existuje mnoho důkazů ukazujících na použití těchto bomb. Kromě toho se věří, že byly použity i starší typy bomb a munice, jejichž životnost je téměř u konce. S ohledem na obecné válečné taktiky a technická data můžeme říci, že útok byl proveden řízenou bombou MK-84."

Vybavení JDAM dělá bombu chytřejší

Odborník na munici a penzionovaný voják Engin Yiğit v rozhovoru pro AA uvedl, že je velmi pravděpodobné, že útok byl proveden bombou MK-84 (910 kg) vybavenou JDAM. Yiğit prohlásil: „Bomby typu MK-82, MK-83, MK-84 můžete upravit pomocí sady, která je přemění na řízené bomby. JDAM je zařízení, které umožňuje bombě precizně dosáhnout svého cíle. Toto zařízení, připevněné k bombě, ji činí inteligentnější a zvyšuje její přesnost."

Při explozi ve vzduchu se nevytváří kráter

Yiğit uvedl, že munice vybuchující ve vzduchu nevytváří kráter a dodal: „Bomby s polohovými senzory nebo zapalovači nemusí při výbuchu vytvářet kráter. V útoku na nemocnici v Gaze mohl být pozorován podobný jev. Výšku výbuchu bomby může nastavit operátor."

(jk, haber7com, foto: repro: BBC News)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 12%
transparent.gif transparent.gif
Ne 74%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif