Nic nebude z dodávky stíhaček F-35 na Ukrajinu?

zprávy

Je malá šance, že Ukrajina někdy dostane americké stíhačky páté generace „F-35“, protože Rusové mají velmi silnou protiletadlovou obranu, takže se americké úřady obávají, že letoun nebo jeho části padnou do rukou ruské armády.

Nic nebude z dodávky stíhaček F-35 na Ukrajinu?
Ilustrační foto
13. ledna 2024 - 03:20

USA se velmi bojí, že se nejvyspělejší americký letoun dostane do rukou Ruska nebo Číny a dodávka těchto stíhaček na Ukrajinu je minimálně v dohledné době vyloučena, píše „National Interest“.

Rusko má velmi silnou protivzdušnou obranu a i fragment sestřeleného F-35 může poskytnout mnoho informací o „tajných“ technologiích používaných v tomto letounu.

„F-35 bude nevyhnutelně sestřelen. Sestřelením toho letadla získá Rusko příležitost studovat technologii stíhačky a jakékoli technické informace budou pro Moskvu vítězstvím," píše National Interest.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv prohlásil, že rozmístění jakéhokoli britského vojenského kontingentu na Ukrajině by bylo vyhlášením války Rusku.

V komentáři k návštěvě britského premiéra Rishi Sunaka v Kyjevě se Medveděv zeptal, jak by západní veřejnost reagovala, kdyby Sunakovu delegaci zasáhla kazetová munice, a připomněl, že se to stalo ve městě Belgorod na jihu Ruska.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif