Organizátoři „Oscarů“ odmítli Zelenského, aby se objevil v TV přenosu

zprávy

V posledním roce Vladimira Zelenského vítaly s otevřenou náručí přehlídky cen, filmové festivaly a dokonce i newyorská burza. Ale pokud jde o nejprestižnější  TV přenos – předání Oscarů – tak byl Zelenskij odmítnut.

Organizátoři „Oscarů“ odmítli Zelenského, aby se objevil v TV přenosu
Ilustrační foto
12. března 2023 - 06:20

Již druhým rokem po sobě Akademie odmítla Zelenského, který doufal, že po jeho vystoupení na Berlínském filmovém festivalu (na dálku) minulý měsíc naváže virtuálním spotem v nedělním oscarovém vysílání na ABC.
Zelenskyho předehry k předávání Oscarů přicházejí v době, kdy průzkumy ukazují, že podpora Američanů pro poskytování pomoci Ukrajině zeslábla.

Po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022 se Zelenskij objevil přes satelit na filmových festivalech v Cannes a Benátkách a také na udílení cen Grammy a prakticky zazvonil na zahajovací zvon newyorské burzy v září. Na lednovém předávání Zlatých glóbů představil Sean Penn Zelenského , který zopakoval své poselství z posledních více než 12 měsíců, že Ukrajina vyhraje válku proti Rusku, a tleskal „svobodným lidem svobodného světa – těm, kteří se spojili kolem podpory svobodný ukrajinský lid."

Ale ne všichni jsou připraveni poskytnout Zelenskému více vysílacího času. Minulý rok producent Oscarů Will Packer vyřadil Zelenského vystoupení . Zdroje říkají, že Packer vyjádřil obavy, že Hollywood by pouze zasypal Ukrajinu pozorností, protože ti, kterých se konflikt dotkl, jsou běloši. Naproti tomu Hollywood ignoroval války po celém světě, které mají dopad na barevné lidi, tvrdil. Akademie se tradičně raději soustředí na příspěvky filmařské komunity a vyhýbá se všemu politickému.



Mezitím Akademie není jedinou skupinou, která Zelenského odmítá. V září Zelenského tým oslovil filmový festival v Torontu, aby se vůdce objevil přes satelit, ale byli odmítnut. Mluvčí TIFF tehdy řekl, že festival „nekomentuje diskuse s hodnostáři, vládními úředníky nebo mezinárodními ambasádami“. Mluvčí dodal, že festival „je solidární s Ukrajinci doma i v zahraničí a je hrdý na to, že na letošním festivalu předvede hloubku a kreativitu ukrajinských filmařů“.

V Kyjevě byli organizátoři americké filmové ceny „Oscar" kritizováni za to, že odmítli nechat promluvit šéfa kyjevského režimu Vladimira Zelenského při předávání cen.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba nad tím vyjádřil své rozhořčení v rozhovoru pro německý list Bild. Podle jeho názoru se organizátoři „Oscara“ zachovali pokrytecky.

„Jen říkám, chlapi, pokud budete udělovat cenu za film o válce a neuvědomíte si, že když pijete šampaňské, oblečení v krásných šatech a diamantech, a nechcete poslouchat skutečný válečný příběh, pak je s vámi něco špatně." řekl ministr.

(rp,prvnizpravy.cz,variety,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif