Peking ostře reagoval na americkou zprávu o jaderné válce

zprávy

Čína reagovala na nedávnou americkou zprávu zvažující možnost souběžných válek proti Moskvě a Pekingu a varovala Washington, že ti, kdo si zahrávají s ohněm, budou v důsledku toho trpět, uvádí Newsweek.

Peking ostře reagoval na americkou zprávu o jaderné válce
Si Ťin-pching, prezident Čínské lidové republiky
16. října 2023 - 02:20

Amerika není připravena čelit výzvě rostoucí jaderné hrozby, kterou představuje Rusko a Čína. Je to existenční výzva, na kterou jsou USA připraveny, pokud úředníci nerozhodnou nyní – podle 145stránkové zprávy zveřejněné Kongresem o strategické pozici Spojených států amerických.

Tým šesti demokratů a šesti republikánů vytvořil dokument po roce výzkumu.

Ve zprávě je chování Ruska a Číny popisováno jako vojensky znepokojivé a stále agresivnější a uvádí se, že se naopak zvýšilo riziko konfliktu s oběma jadernými partnery, píše Jutarnji list.

„Očekává se, že Čína dosáhne jaderné parity s USA do poloviny 30. let 20. Století,“ vysvětluje článek.



Kongresmani, zkoumající nejhorší možný scénář, zmiňují myšlenku možné koalice mezi Ruskem a Čínou proti USA. Američtí lídři by podle expertů měli změnit strategické vedení země a urychlit její vojenskou modernizaci.

Rozhovory o možné válce s USA vyvolaly v Pekingu hněv a odpor, jak je vidět v článku nedávno zveřejněném v Global Times, oficiálních novinách Komunistické strany Číny.

Myšlenka přípravy na možné současné války s Ruskem a Čínou byla popsána jako fantazie, ale s důrazem na to, jak hluboce znepokojivá se postupně probojovala do agendy Washingtonu.

„Pokud by Washington přijal byť jen malou část doporučení v této zprávě, škody a hrozby, které by to mohlo představovat pro světový mír, by byly nezměrné a nakonec by dopadly na USA. Staré čínské přísloví říká: „Kdo si hraje s ohněm, zahyne“. Je to něco, co by měl Washington pečlivě zvážit
,“ součást varování, které bylo zveřejněno v novinách.


Článek odsoudil zprávu jako nerozumnou, protože zdůrazňovala potřebu jaderných zbraní pod záminkou odstrašení a popisovala ji jako katastrofální krok zpět v historii. Dodává se také, že americká zpráva zveličuje hrozbu, kterou představuje Čína, s motivy k vytvoření atmosféry války.

Není to první varování, které Čína USA vydala, protože vztahy mezi oběma zeměmi se zhoršily po ruské invazi na Ukrajinu a stále agresivnějším postoji Pekingu vůči Tchaj-wanu.

The Global Times minulý měsíc zveřejnily článek, který varoval USA před jejich podporou Tchaj-wanu, jehož nezávislost Peking zpochybňuje.

„USA pokračují ve vyzbrojování Tchaj-wanu prodejem velkého množství zbraní a vybavení a povzbuzují jej, aby odmítl sjednocení silou. Je to krok, který má podnítit napětí. To by nevyhnutelně zhoršilo napětí mezi Čínou a USA, což může vést ke konfliktu,“ uvádí se v článku.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)






43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif