Podle uniklých US dokumentů je na Ukrajině 50 elitních britských vojáků

zprávy

Británie má na Ukrajině třikrát více speciálních vojáků než kterýkoli jiný spojenec NATO, naznačují uniklé dokumenty Pentagonu

Podle uniklých US dokumentů je na Ukrajině 50 elitních britských vojáků
Rishi Sunak, britský premiér
13. dubna 2023 - 02:20

Britové uvedli, že nasadili více personálu speciálních sil než všechny ostatní státy NATO dohromady. O přítomnosti britských tajných sil se zatím v britských médiích téměř nepsalo

Rishi Sunak tajně rozmístil desítky vojáků z  jednotek speciálních operací (SOF) na Ukrajině, aniž by to řekl parlamentu, jak to ukazují uniklé soubory amerických tajných služeb.

Britský kontingent byl trojnásobně největší ze všech členů NATO. Lotyšsko mělo 17, Francie 15, USA 14 a Nizozemci jen jednoho.

Těchto 14 amerických operátorů bylo mezi 29 zaměstnanci Pentagonu na Ukrajině, včetně přidělenců obrany a strážců velvyslanectví.

Na místě bylo také dalších 71 zaměstnanců zahraničních věcí z amerického ministerstva zahraničí, čímž se celková stopa USA zvýšila na 100 zaměstnanců.

Z uniklých dokumentů není jasné, zda 50 britských příslušníků SOF pochází výhradně z nejelitnějších britských jednotek úrovně 1, jako jsou Special Air Service a Special Boat Service.

Mohli mezi nimi být i členové Royal Marines a Parachute Regiment.

Americká armáda používá širší definici SOF, aby zahrnovala své mariňáky a armádní rangery, nejen SEAL a Delta Force.

Britská armáda se posouvá k širší americké koncepci SOF vytvořením nového pluku Ranger, který popisuje jako „schopný pro speciální operace“.

Extrémní tajemství zahaluje použití britských tajných sil. Parlamentu se běžně o nasazení SAS nebo SBS neříká, ačkoli pohyb námořní pěchoty, výsadkářů a dokonce i nových rangerů by teoreticky měl být transparentnější.

Ministerstvo obrany odmítlo údajný únik komentovat.

Přestože web Declassified nemůže nezávisle ověřit pravost uniklých dokumentů, americké úřady zahájily velké vyšetřování, jak se to stalo. Představitel Pentagonu uvedl , že únik informací představuje „velmi vážné“ riziko pro národní bezpečnost.



I když se zdá, že některé části souborů byly upraveny, aby se snížil počet ruských obětí, část o speciálních silách NATO je stejná ve všech verzích, které viděl Declassified .

Noviny se poprvé objevily na online nástěnce na začátku tohoto roku a byly široce šířeny na kanálech sociálních médií, včetně Ruska.

The Times uvedl, že 350 mariňáků doprovodilo britské diplomaty z Ukrajiny před ruskou invazí v únoru 2022.

Někteří z mariňáků se později vrátili do Kyjeva, aby hlídali britské velvyslanectví, podle jejich plukovního časopisu.

Již loni v dubnu údajné britské speciální jednotky podle The Times cvičily ukrajinské jednotky v Kyjevě po invazi.

Tisíce britských občanů, včetně bývalých vojáků, se dobrovolně přihlásili k boji v ukrajinské cizinecké legii – tento krok podporovala Liz Trussová, když byla ministryní zahraničí.


Nízká zásoba munice pro tanky

Uniklé soubory amerických tajných služeb vrhají další světlo na roli Británie ve válce, včetně dodávek vybavení.

Ukázalo se, že existuje „omezená munice pro Challenger 2“ v odkazu na 14 tanků, které Británie darovala Ukrajině.

Jejich munice již vyvolala kontroverze poté, co Declassified odhalil, že budou střílet šipky s ochuzeným uranem vedle vysoce výbušných granátů.

Britské zásoby nábojů s ochuzeným uranem jsou staré desítky let, což je faktor zdůrazněný v Daily Express minulý měsíc.

Podplukovník Stuart Crawford, bývalý velitel tanku, varoval , že náboje britské armády s ochuzeným uranem se „nevyráběly od roku 2001 a neexistuje žádné zařízení na výrobu dalších“.

Dodal: „Lze jen doufat, že nějaký logistik udělal potřebné zásoby, aby zajistil, že zbývajícím tankům Spojeného království nedojde munice, pokud by došlo k bojií."

(rp,prvnizpravy.cz,declassifieduk,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif