Poplach ve Washingtonu: Na čem se Šojgu a Kim dohodnou?

zprávy

Ruská delegace vedená ministrem obrany Sergejem Šojguem je na návštěvě Severní Koreje a jednání v Pchjongjangu potrvají do 27.července.

Poplach ve Washingtonu: Na čem se Šojgu a Kim dohodnou?
Sergej Šojgu, ruský ministr obrany
26. července 2023 - 04:20

Pro Bílý dům je to nejbolestivější scénář! Washington tvrdí, že má důkazy, že Rusko žádá Severní Koreu o zbraně pro válku na Ukrajině a že na oplátku nabízí Pchjongjangu jídlo a další zboží.

Moskva uvádí, že návštěva přispěje k posílení bilaterálních vojenských vazeb a bude znamenat důležitou etapu v rozvoji spolupráce mezi oběma zeměmi. Ruská delegace vedená Šojguem přijede oslavit 70. výročí vítězství KLDR ve vlastenecké válce v letech 1950-1953, oznámilo v úterý ruské ministerstvo obrany.

Pro Bílý dům je to scénář, kterého se měsíce obávali! Washington tvrdí, že má důkazy, že Rusko hledá zbraně od Severní Koreje pro válku na Ukrajině. Moskva na oplátku poskytne Pchjongjangu potřebné potraviny a další zboží.



Washington se obává, že Šojgu a Kim Čong-un uzavřou několik dalších dohod. Před pár týdny mluvčí Národní bezpečnostní rady Bílého domu John Kirby tvrdil, že jednání mezi oběma zeměmi jsou ve finální fázi.

Média na Západě už týdny píší, že Severní Korea čeká na povolení Moskvy poslat do Ruska 100.000 dobrovolníků bojovat na Ukrajině. Severní Korea má vynikající dělostřelce a velké zkušenosti s používáním jejich vícehlavňových odpalovacích zařízení a korejští vojáci jsou dobře připraveni zejména na válčení v městských podmínkách. Pchjongjang a Moskva by vojáky a jejich techniku převezly pomocí leteckého mostu.


Připomeňme, že Severní Korea uznala nezávislé státy Doněckou a Luhanskou lidovou republiku.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 12%
transparent.gif transparent.gif
Ne 74%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif