Příprava pro velkou ruskou ofenzívu

zprávy

Je ještě příliš brzy na to říci, zda se změnil směr ukrajinské války, ale přibývá důkazů, že neschopnost Ukrajiny proniknout ruskou obranou podél jižní linie a výzvy ve směrech Kupjansk, Lyman a Bakhmut naznačují, že celá válka by mohla dospět k rozhodnému závěru.

Příprava pro velkou ruskou ofenzívu
Ilustrační foto
18. srpna 2023 - 03:20

Z tohoto důvodu žádá Bidenova administrativa Kongres o 20 miliard pro Ukrajinu. Zdá se, že myšlenkou je poskytnout psychologickou podporu jak prezidentovi Vladimiru Zelenskému, tak ukrajinské armádě.

Tentokrát však Kongres nesmí tuto podivnou žádost o peníze škrtnout. Není jasné, proč je potřeba 20 miliard USD, a nálada v USA a Evropě se začíná posouvat směrem k nalezení řešení této nákladné a obtížné války.

Obavy sahají od vyčerpání amerických strategických rezerv až po prodlužování konfliktu, který stále více vypadá, že skončí špatně ukrajinskou porážkou. Opozice sice nemá většinu, ale další neúspěchy na bojišti by mohly vést Kongres ke změně názoru na finanční požadavky, které zruinují banku.



Jedna věc je jistá: Je nepravděpodobné, že by některý washingtonský politik mohl mobilizovat veřejnou podporu pro válku.

Informace o ruských operacích, zejména v Kupjanském směru, je těžké najít. Rusové své operace neoznačují za ofenzivu, i když nepotvrzené zprávy říkají, že Rusko pro svou operaci v této oblasti shromáždilo 100.000 nebo více vojáků a nastěhovalo spoustu těžké techniky.

Nejvíce odhalující byl konvoj několika raketometů BM-21, který byl viděn jak směřuje do oblasti. Objevily se také zprávy o tom, že ukrajinské jednotky odmítají bojovat, a přestože informace o takových vzpourách byly potlačeny, zdá se, že k nim došlo v posledních několika dnech.

Zelenskij doufá, že se mu podaří znovu dobýt Bachmut, svůj klíčový cíl, než ztratil město ve prospěch Wagnerových sil. V tuto chvíli není město Bachmut ohroženo. Místo toho se Ukrajinci snaží získat zpět osady na severu a jihu města.

Nejnovější informace hovoří o tom, že rané ukrajinské postupy v obou směrech byly odraženy a že jakákoli naděje, kterou by Zelenskij mohl mít na vítězství na popelu Bachmutu, se zřejmě nenaplnila.

Jakmile bude Bachmut konečně vyřešen, mohl by Zelenskému způsobit obrovský vnitřní problém. Chystá se vyhodit svého ministra obrany, muže, který za něj stál při získávání zbraní z Evropy a Spojených států. Očekávaní kandidáti na náhradu jsou z větší části nezkušení a nemají s válkou žádné spojení.

Oleksiy Reznikov, úřadující ministr obrany, by mohl být vyslán do Spojeného království jako ukrajinský velvyslanec. Nikdo nemůže s jistotou říci, zda ukrajinská armáda stále podporuje Zelenského, ale jak se v Kyjevě objevují další a další trhliny, je dobré vsadit, že mohou vzít věci do svých rukou. Pokud by se tak stalo, Zelenskij bude pravděpodobně sesazen.

(rp,prvnizpravy.cz,asiatimes,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?