Ruské a čínské námořnictvo provádějí rozsáhlé vojenské manévry

zprávy

Společná rusko-čínská námořní cvičení „Sever. Interaction-2023“ začala o den dříve v Japonském moři. Kromě lodí je do cvičení z obou stran zapojeno více než 30 letadel námořního letectva, včetně protiponorkových letadel a vrtulníků, záchytných stíhaček.

Ruské a čínské námořnictvo provádějí rozsáhlé vojenské manévry
Ilustrační foto
22. července 2023 - 06:20

„V souladu s plánem mezinárodní vojenské spolupráce se od 20. července do 23. července uskuteční společné rusko-čínské námořní cvičení „Sever. Interaction-2023", uvedlo ministerstvo RF.

Podle scénáře cvičení budou prováděny protiponorkové mise a námořní boj, námořní a letecký doprovod lodí, střežení a obrana oddílů lodí při parkování na nechráněné rejdě, zajištění bezpečnosti komunikace ve vodách a vzdušném prostoru Japonského moře. Plánuje se společná dělostřelecká palba.

„Hlavním cílem cvičení je posílit námořní spolupráci mezi Ruskem a Čínou, udržet stabilitu a mír v asijsko-pacifickém regionu," uvedlo ruské ministerstvo obrany v prohlášení.

Na palubě torpédoborce Qiqihar bylo vytvořeno společné velitelství pro řízení cvičení.

Ruské námořnictvo je na cvičeních zastoupeno velkými protiponorkovými loděmi tichomořské flotily „Admiral Tributs“ a „Admirál Pantelejev“, korvetami „Hrdina Ruské federace Aldar Tsydenzhapov“ a „Hroming“, jakož i podpůrnými plavidly. Velitel Primorské flotily různých sil tichomořské flotily, kontradmirál Valerij Kazakov, řídí akce ruských lodí .



Z námořnictva CHKO jsou do cvičení zapojeny torpédoborce Qiqihar a Guiyang, hlídkové lodě Zaozhuang a Rizhao a zásobovací loď komplexu Taihu. Lodě z čínské strany povede kontradmirál Qiu Wansheng , zástupce velitele Severomořské flotily .

Námořní manévry Talisman Saber , kterých se účastní Spojené státy, Austrálie, Japonsko, Jižní Korea a řada dalších států, byly dnes zahájeny poblíž pobřežního města Bowen v australském státě Queensland. Talisman Sabre se zúčastní Kanada, Británie, Německo, Francie, Indonésie, Nový Zéland, Fidži, Tonga, Papua Nová Guinea. Jako pozorovatelé budou zastoupeny Filipíny, Singapur a Thajsko.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 12%
transparent.gif transparent.gif
Ne 74%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif