Rusko nasadilo bojové delfíny k boji proti ukrajinským zvláštním silám

zprávy

Rusko muselo posílit obranu svých námořních základen na Krymu. Jedním z jejích prvních kroků na začátku invaze na Ukrajinu v roce 2022 bylo umístění cvičených delfínů u vjezdu do sevastopolského přístavu.

Rusko nasadilo bojové delfíny k boji proti ukrajinským zvláštním silám
Ilustrační foto
19. října 2023 - 04:20

Podobná „základna“ pro delfíny se nyní objevila na ruské námořní základně na severozápadě Krymu, píše Naval News.

Ruské námořnictvo zaměstnává cvičené delfíny k obraně kritických základen před potápěči ze speciálních jednotek. Tito mořští savci jsou již umístěni u vstupu do přístavu do Sevastopolu na Krymu, který je hlavním cílem Ukrajiny. Nové důkazy naznačují, že ruské námořnictvo rozmístilo delfíny na další základnu na severu Krymu.

Delfíni budou pravděpodobně bránit proti ukrajinským speciálním silám, které v oblasti představují skutečnou hrozbu.

Na jižní námořní základně v Novoozerne se v srpnu objevila ohrada s delfíny. Navzdory svému názvu je základna 90 km (56 mil) severozápadně od Sevastopolu, mnohem blíže k frontovým liniím. Kotce byly zřízeny letos v září. To odpovídá době, kdy ukrajinské speciální jednotky zvyšovaly svou aktivitu v severní části Černého moře. To zahrnovalo zabavení plynových plošin na moři a nálety na vojenské cíle podél pobřeží.

Poloha je na západ od hlavních kotvišť, u mola ústřicové farmy. Ohrady však neodpovídají chovu ústřic, místo toho jsou stejné velikosti a tvaru jako ty, které používá ruské námořnictvo pro delfíny. A toto místo je oddělené od civilní přehlídky mořských savců Stepnaja Gavaň asi 5 km vzdálené.


Delfíni v námořním boji

Cvičení delfíni jsou považováni za účinné proti vojenským potápěčům. Neexistuje žádný člověk, jakkoli atletický nebo dobře trénovaný, který by je dokázal přeplavat. A jejich vestavěný sonar jim dává ještě větší výhodu.

Delfíni jsou pravděpodobně nasazeni k obraně tamních lodí před potápěči s minami nebo potápěči zabývající se průzkumem. Když zaznamenají vetřelce, mohou ho označit pro své lidské kolegy k prozkoumání, případně dokonce provést smrtící úder. Mohou také hlídkovat podél pobřeží, kde ukrajinské speciální jednotky provádějí útoky na pobřežní zařízení.



Tajná námořní základna na severním Krymu

Zařízení začalo fungovat jako ponorková základna během sovětských časů. Základna byla dějištěm obležení, když Rusko v roce 2014 obsadilo Krym. Převaha ruských válečných lodí nakonec základnu po 3 týdnech dobyla a potopila é lodě v zálivu, aby zabránila úniku. Nyní je základna pod ruskou kontrolou a je to Ukrajina, kdo představuje hmatatelnou hrozbu.

V současné době základnu využívají raketové korvety, výsadkové čluny a některá podpůrná plavidla včetně podpůrné ponorkové lodi. Některé se tam mohou uchýlit před hrozbami raket a dronů v Sevastopolu. Další lodě tam mohou být nasazené, aby přímo řešili zvýšenou ukrajinskou hrozbu.


(rp,prvnizpravy.cz,navalnews,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 69%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 17%
transparent.gif transparent.gif