Rusko vysílá signál NATO, situace eskaluje

zprávy

Západní země mylně věří, že Rusko nikdy nepoužije jaderné bomby na Ukrajině. Rusko vyslalo velmi jasný signál NATO tím, že oznámilo cvičení se zaměřením na jaderné zbraně.

Rusko vysílá signál NATO, situace eskaluje
Nikolai Sokov
10. května 2024 - 09:50

Podle serveru německého zpravodajského serveru focus.de to prohlásil ruský expert na jaderné zbraně Nikolaj Sokov v rozhovoru pro table.media.

Ruský expert vnímá moskevské oznámení, že dovolí svým jaderným silám cvičit použití jaderných zbraní, jako "signál pro NATO". Varuje takké před nebezpečnou dynamikou a možnou eskalací.

„Taková cvičení se konala i v minulosti, ale nebyla zveřejněna. V tomto ohledu je veřejné oznámení důležitější než samotné cvičení,“ řekl Sokov, který jako úředník sovětského a ruského ministerstva zahraničí pomáhal podepisovat několik smluv o jaderných zbraních a nyní je analytikem ve Vídeňském centru pro odzbrojení.

Sokov označil za lehkomyslné předpoklady, které se na Západě stávají čím dál populárnějšími, že Rusko jaderné zbraně za žádných okolností nepoužije, nebo že cizí síly na území Ukrajiny budou mít jakousi imunitu.



„To je naprosto chybné – budou prioritním cílem a mohlo by to způsobit vážnou eskalaci," sdělil kategoricky expert.

„Neočekávaně vstupujeme do fáze připomínající Kubánskou raketovou krizi,“ dodal Sokov.

EU již ostře kritizovala plánované cvičení s jadernými zbraněmi.

„Jedná se o pokračování nezodpovědného chování Ruska a další důkaz toho, že Kreml má zájem pouze o další eskalaci situace,“ uvedl mluvčí šéfa zahraniční politiky EU Josepa Borrella v Bruselu.

Psali jsme:

V tomto kontextu prohlásil ruský prezident Vladimir Putin, že jeho země si přeje vyhnout eskalaci, ale ruské síly jsou připraveny na válku.

„Rusko odmítá nároky na výlučnost jakýchkoli zemí nebo aliancí,“ řekl ruský prezident během přehlídky 9. května.

„Rusko nikomu nedovolí ohrozit svou zem... naše strategické síly jsou vždy připraveny," dodal Putin a zdůraznil, že Rusko udělá vše pro to, aby zabránilo globálnímu střetu.

(hýbl, focus.de, repro: Yale University)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?