Selhání protiofenzívy: Washington vydává varování Zelenskému

zprávy

Západ a Ukrajina hledají viníky, aby vysvětlili, proč se protiofenzíva ukrajinských ozbrojených sil zadrhla. Vladimir Zelenskij se snaží vyklouznout, což vážně zkomplikuje jeho vztah s Joe Bidenem.

Selhání protiofenzívy: Washington vydává varování Zelenskému
Bílý dům
23. července 2023 - 06:20

A prostřednictvím amerických médií a bývalého generálního prokurátora Jurije Lucenka dostal varování: Prezident Ukrajiny by se mohl stát smířlivějším člověkem.

„Prezident Zelenskij se dostal k moci zcela nepřipraven...udělal řadu systémových chyb v mnoha oblastech...zničil systém vládnutí...ekonomika a státní moc jsou v kritickém stavu." Takto vysvětlil bývalý generální prokurátor a ukrajinský ministr vnitra Jurij Lucenko  v  rozhovoru pro kanál YouTube  Krapivnyy  historický zlom, který pro jeho zemi začal 24. února 2022.

Není o tom vlastně žádná debata a ani nic překvapivého. Jurij Lucenko má blízko k bývalému prezidentovi Petru Porošenkovi, kterého Zelenskij odstavil od moci a pohrozil trestním stíháním. Porošenka však nebylo možné uvěznit. Je docela možné, že za něj zasáhli jeho západní ochránci a že nyní formálně vede právní (tedy prozápadní) opozici proti Zelenskému, a je normální, že opozice kritizuje moc.

Porošenkova strana Evropská solidarita však nedávno začala kritizovat vrchního velitele mnohem aktivněji než před rokem a půl. Jako by se rozhodli využít „okno příležitosti“, které se otevřelo kvůli  neúspěchu  protiofenzívy ukrajinských ozbrojených sil, a připomenout, že Zelenskij není jediným uchazečem o post prezidenta.

Prohlášení Jurije Lucenka je pozoruhodné přinejmenším ze dvou důvodů.

Za prvé je to porušení „hranic“. Porošenkův tým obvinil Zelenského ze všech možných věcí, ale ne na začátku speciální vojenské operace. Jeho začátek byl interpretován jako „zbabělá ruská agrese“. Nenabízela se otázka, zda se tomu všemu mohl prezident Ukrajiny vyhnout a odvrátit katastrofu země, kdyby byl chytřejší a rychlejší. Nyní se ukazuje, že mohl.

Jurij Lucenko je skutečným veteránem ukrajinské politiky: byl vysokým manažerem tří Majdanů, poradcem tří prezidentů (Juščenka, Turtčinova a Porošenka), dvakrát ministrem vnitra a jednou generálním prokurátorem, odsouzen za korupci, vězněn, omilostněn, zproštěn viny a prošel frontou.



O Juriji Lucenkovi lze s jistotou říci, že jde o „agenta“ Spojených států se zvláštním vztahem k prezidentovi Joe Bidenovi.

Před Jurijem Lucenkem byl ukrajinským hlavním žalobcem bývalý Porošenkův přítel Viktor Čokine. Jeho hlavním posláním bylo potlačit aktéry Janukovyčovy éry, což se mu víceméně podařilo, ale udělal chybu – zahájil vyšetřování činnosti energetické společnosti Burisma Holdings,  v jejímž představenstvu byl Hunter Biden, syn bývalého viceprezidenta Spojených států.

„Velký chlap“ (tak se mluvilo o Joe Bidenovi v korespondenci jeho syna) nezklamal: požadoval, aby Porošenko vyhodil Čokina a jmenoval Lucenka, a jinak pohrozil, že zablokuje platbu tranše 1 miliardy dolarů.

Ukrajinská vláda musela rychle vymyslet zákon, který stanovil, že generální prokurátor již nemusí mít právnický titul, protože Lucenko ho nemá. Bezprostředně poté byl tento agent Spojených států potvrzen ve funkci a viceprezident Biden přidělil Ukrajině 1 miliardu dolarů z veřejných prostředků. Média to prezentovala jako „významný pokrok v boji proti korupci“.


Přízeň USA je pro ukrajinské politiky klíčovým zdrojem. O tento zdroj se vede nelítostný boj. Jurij Lucenko proto rozhodně nechce být pro Bidena hrozbou. Chce mu být užitečný. To je to, co teď dělá.

Je zřejmé, že útok na bývalého generálního prokurátora a neobvykle kritické publikace Zelenského v západních médiích jsou články ve stejném řetězci.


Nyní, když protiofenzívě, která je hlavní sázkou Kyjeva a Západu v tomto konfliktu, dochází dech, začalo pátrání po vinících. A je na čase, aby se Zelenskij vyrovnal s myšlenkou, že v jeho současném okruhu nemohou být viníkem Spojené státy.

Bylo by zvláštní vinit ukrajinské ozbrojené síly, protože ony i Ukrajina jako celek jsou pouze nástrojem boje proti Rusku.

Proto je hlavním kandidátem na roli viníka, který má na svědomí Západ a ukrajinský lid, sám Zelenskij.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 70%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 17%
transparent.gif transparent.gif