Stát Texas vyhlásil stanné právo

zprávy

Texas oficiálně vstoupil do válečného stavu. Guvernér aktivoval článek 1, oddíl 10, odstavec 3 americké ústavy, který umožňuje ve státě vyhlásit stanné právo a funguje bez ohledu na federální vládu.

Stát Texas vyhlásil stanné právo
Greg Abbot, texaský guvernér
27. ledna 2024 - 03:20

Texaský viceguvernér Dan Patrick varoval amerického prezidenta Joe Bidena před konfliktem s bezpečnostními silami a požadoval, aby mu uhnul z cesty, uvádí Fox News.

„Největší chybou, kterou může Bidenova administrativa udělat, je konfrontovat policii, naši armádu a Národní gardu na naší hranici, když jsme zaneprázdněni tím, co chce americký lid, " řekl úředník.

Texas podle něj vítá jakoukoli pomoc jiných států, ale měla by být organizována prostřednictvím příslušných úřadů, aby se „zítra neobjevily tisíce lidí".

„Pokud nám Joe Biden uhne z cesty, uděláme svou práci a zajistíme hranici. Nepotřebujeme ho,“ dodal Patrick.


Guvernér Greg Abbott uvedl, že došlo k „invazi“ migrantů a že jsou zavedena ochranná opatření. Texas podle něj bude dělat vlastní politiku, protože federální úřady neřeší bezpečnost hranic.

Stát Texas přijímá vlastní opatření v boji proti nelegální migraci. Jedním z nich byl zákon, který umožňuje zatčení, stíhání a věznění podezřelých za nelegální překročení hranic a také jejich vyhoštění ze země soudním příkazem.

Washington označuje kroky texaských úřadů za protiústavní a metody přehnané.

Abbottovy kroky podpořili republikánští guvernéři 25 amerických států, kteří vydali prohlášení, v němž obvinili prezidenta Joe Bidena z neochoty bojovat proti nelegálnímu přistěhovalectví. Rozhodnutí guvernéra navíc podpořil bývalý prezident a kandidát na prezidenta z roku 2024 Donald Trump, který vyzval ostatní státy USA, aby Texasu pomohly.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:texastribune)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif