Strategie Západu na Ukrajině nefunguje, navzdory "obrpomoci" Kyjevu

zprávy

Tento názor vyjádřila na stránkách Financial Times Constanze Stelzenmüllerová, vedoucí Centra pro Spojené státy a Evropu v Brookings Institution.

Strategie Západu na Ukrajině nefunguje, navzdory "obrpomoci" Kyjevu
Ilustrační foto
22. listopadu 2023 - 06:20

Věří, že současná strategie na Ukrajině, kterou zbytku západních zemí „vnutily“ Spojené státy a Německo, je založena na třech principech:
  • Západní spojenci Ukrajině pomohou, ale na její území nebudou vysláni jednotky NATO (což by podle amerického prezidenta Joe Bidena znamenat „třetí světovou válku“);
  • Západ bude Ukrajinu podporovat, dokud to bude potřeba (čti: ale ne tak moc, jak to bude nutné);
  • Aliance převezme bezpečnostní závazky, ale ne záruky (čti: Kyjev dostane zbraně, ale dokud bude válka, nebude členství v NATO s jeho zárukami vzájemné obrany).“



Stelzenmüllerová však říká, že „Ukrajina není schopna získat převahu, jak nedávno připustil Valerij Zalužnyj." Expert se domnívá, že to „podporuje zastánce vyjednávání“.

„Nejlépe střeženým tajemstvím ukrajinských spojenců je, že někteří z nejhorlivějších zastánců územního urovnání sedí v německém kancléřství. Ale tato myšlenka má přátele i na jiných místech, včetně Washingtonu," cituje Stelzenmüllerové článek.


Kromě toho, že tato varianta urovnání je založena na konsolidaci teritoriálních záborů Ruské federace, nebere v úvahu, že Kreml může také stanovit protipodmínky pro ukončení války, totiž „podřízení Ukrajiny“. A s dočasným příměřím může souhlasit jen proto, aby přeskupil a posílil svou armádu, domnívá se expert.

Stelzenmüllerová vidí jediné východisko v nové strategii pro Ukrajinu, která „přesune břemeno z Ameriky, která je ve stavu vnitřního boje, tam, kam patří: do Evropy“.

(rp,prvnizpravy,cz,financialtimes,foto:arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif