Summit v Džiddě: Tak jako dříve v Kodani i nyní bez výsledku

zprávy

Summit v Saúdské Arábii měl nastínit podmínky, jak ukončit válku na Ukrajině. Připomeňme, že se tam sešli zástupci zemí, jednak zemí „globálního Jihu“, které Rusko za invazi neodsoudily, a Ukrajina s řadou spojeneckých států.

Summit v Džiddě: Tak jako dříve v Kodani i nyní bez výsledku
Muhammad bin Salmán
7. srpna 2023 - 02:20

Hlavní signály vysílané západními médii jsou následující.

1. Existují dvě možnosti, jak summit skončí.
  • Za prvé, nebudou zde žádná obecná prohlášení (jako nedávno v Kodani). Uvádí to řada zdrojů. Argumentují tím, že mnoho zemí je proti ukrajinskému návrhu pro mír, který počítá se stažením ruských jednotek ještě před zahájením jednání.
  • Zadruhé, bude tam nějaké prohlášení mimo ukrajinské návrhy. Vyjádří podporu územní celistvosti Ukrajiny a vyzve k dodržování Charty OSN a výměně vězňů. Mohou být také vytvořeny pracovní skupiny, které budou projednávat návrh pro mír.

2. Řada médií píše, že Kyjev nijak zvlášť netrval na přijetí svého návrhu, jehož klíčovým bodem je požadavek na stažení ruských vojsk z celého území Ukrajiny v rámci hranic roku 1991 a odmítnutí jakýchkoli návrhů na vyhlásit příměří na současné frontové linii.

Příměří je klíčovým bodem většiny mírových návrhů zemí „globálního jihu“. Aniž by se tedy ukrajinské úřady soustředily na jejich návrh, stále se s nimi snaží najít nějaké společné postoje.

Ukrajina navíc podle obou diplomatů netlačila na stažení ruských jednotek před zahájením jednání, což je klíčová část jejího plánu.

 To naznačuje, že jak Kyjev, tak shromážděné země byly odhodlány hledat společné body, nikoli neshody - zjevně záměrně dávat do závorek ty otázky, na kterých zpočátku neexistovala shoda.

Jak se zdá, jinak by summit neměl vůbec žádnou šanci na úspěch, čehož si byl Kyjev i Západ dobře vědom.

3. Dvě země – Čína a Brazílie – prohlásily, že je nutná účast Ruska na rozvoji přístupů k míru. ČLR také připomněla svůj mírový návrh, který nepočítá se stažením ruských jednotek jako podmínku pro zahájení jednání.

Při této příležitosti došlo k polemice se západními zeměmi, které se postavily proti čínské variantě s tím, že to znamená zmrazení konfliktu podél současné frontové linie (tedy udržení ruské kontroly nad částí ukrajinského území).



4. Hostitel summitu – Saúdská Arábie – předložila svůj plán. Mezi body patří územní celistvost Ukrajiny, příměří na všech frontách, zahájení mírových jednání pod dohledem OSN a výměna zajatců, píše Bild s odvoláním na své zdroje.

Všimněte si, že je to v rozporu s ukrajinským návrhem, který vyžaduje stažení ruských jednotek před zahájením jednání. A neustálé odkazy na „územní celistvost“ mohou být pouze rétorikou, jejímž prostřednictvím bude Ukrajina vedena k nutnosti příměří a zmrazení konfliktu.


5. Připomínky jsou i z Ruské federace. Zástupce šéfa ruské Rady bezpečnosti Dmitrij Medveděv řekl, že „zatím nejsou nutná jednání. Nepřítel by se měl plazit po kolenou a prosit o milost." A Peskov řekl, že cílem Ruska je získat kontrolu nad všemi územími Ukrajiny, která jsou v Ústavě Ruské federace zaznamenána jako „ruská“.

Stále však není příliš jasné, co tato prohlášení znamenají – zda je skutečný postoj Moskvy proti kompromisům i podle „korejského scénáře“, nebo jde pouze o hru na zvýšení sazeb.

Již dříve, připomínáme, Putin opakovaně prohlásil, že Rusko není proti jednání, včetně jednání s Ukrajinou, ale „Kyjev je proti“.

Vrátíme-li se k jednání v Džiddě, je zřejmé, že zásadní rozpor v pozicích mezi Ukrajinou a zeměmi „globálního jihu“ zůstává. Globální jih upřednostňuje zastavení palby a vyjednávání. Kyjev naopak požaduje stažení ruských jednotek k hranicím z roku 1981.

Plus, prozatím, hlavní požadavek Ruské federace - záruky neutrality (nevstupu do NATO) Ukrajiny - byl vypuštěn ze závorky. Čína opakovaně dávala najevo, že je třeba je brát v úvahu. Ukrajina je kategoricky proti.

Hlavní otázkou je, ke které variantě se západní země přikloní. A je v principu možné vypracovat kompromis mezi Ukrajinou, Západem a nezápadními zeměmi.

Pokud se takový kompromis najde (a šance na to, jak ukazuje aktuální setkání v Džiddě, nejsou nulové), pak by další fází mohlo být zahájení jednání mezi Čínou a dalšími zeměmi „globálního jihu“ s Ruskou federací. V důsledku čehož (možná po projití nové etapy kompromisů) může začít globální vyjednávací proces, který ukončí válku na Ukrajině.

Ale jako vždy ve válce bude klíčové postavení na bojišti. Pokud se situace na frontě nedostane ze současné bezvýchodné situace, šance na ukončení války nějakým kompromisním řešením se samozřejmě zvýší.


(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 13%
transparent.gif transparent.gif