The Telegraph: Emmanuel Macron chce být vůdcem Evropy

zprávy

Píše o tom britský list The Telegraph, který komentuje, proč se francouzský prezident v otázce Ukrajiny proměnil v „jestřába“.

The Telegraph: Emmanuel Macron chce být vůdcem Evropy
Emmanuel Macron, francouzský prezident
18. března 2024 - 07:22

Tato transformace je „překvapivým zvratem pro prezidenta, který kdysi varoval před ponižováním Moskvy a trval na tom, že zůstane s Putinem na otevřené diplomatické cestě,“ píše se v článku.

Zdroje deníku v Paříži a Berlíně se domnívají, že tento obrat je založen na konfliktu s Německem.


Po ruské invazi na Ukrajinu se strategická rovnováha mezi zeměmi začala narušovat. Německo porušilo „džentlmenskou dohodu“, podle níž Berlín řeší ekonomiku a Paříž „strategické záležitosti“ v EU.

„Hranice jsou nyní rozostřené a dochází k pokusům o vzájemnou invazi do sfér," uvedl zdroj.

Jako příklad jsou uváděny různé německé vojenské iniciativy, které jsou v rozporu s vizí Francie. Hovoříme zejména o projektu protiraketové obrany, který Němci lobovali s nákupem komponentů z Izraele a Spojených států, který podkopává francouzskou strategii „kupujte evropské zbraně“.

Němci také začali zadávat velké zakázky ve Spojených státech pro svou armádu. To je v rozporu s postojem Francie, která prosazuje zvýšení evropské vojenské autonomie od Washingtonu.

Svými výroky o Ukrajině, které jsou v rozporu s postojem Německa, „Macron zamýšlel znovu získat svou roli evropského strategického vůdce,“ uzavírá článek.

„Jsme uprostřed skutečného francouzsko-německého souboje," řekl zdroj.

Dalším důvodem, proč se Macron rozhodl věci změnit, je „postupující eroze podpory ukrajinské věci“ v Evropě, pozorovaná v průzkumech veřejného mínění.

Francouzský prezident se svým rezonujícím prohlášením snaží vyvolat „mentální skok z pohodlného sebevědomí staré, umírající éry do nové drsné reality“. Macron se snažil před volbami do Evropského parlamentu jak inspirovat Ukrajince, tak „posílit evropské odhodlání“, píší noviny.

Dříve Macron řekl, že je připraven na dialog s Putinem, včetně otázky Ukrajiny; Kreml by ale podle jeho názoru měl vést jednání o řešení konfliktu s Kyjevem.

Francouzský prezident také řekl, že „Rusko překročilo cíle stanovené ve „zvláštní vojenské operaci“ a nyní ohrožuje všechny


(rp,prvnizpravy.cz,thetelegraph,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif