Ukrajina: Fronta se téměř nehýbe

zprávy

CNN včera analyzovala první výsledky nových ukrajinských útoků na jihu.

Ukrajina: Fronta se téměř nehýbe
Ilustrační foto
31. července 2023 - 03:20

Publikace píše, že ozbrojené síly Ukrajiny „zdvojnásobily úsilí o prolomení hluboké obrany Ruska“, což jim umožnilo „mnohem jižně od města Orechov“ a také dosáhnout „skromných úspěchů“ .

Útok však narazil nejprve na útoky ruského letectva a dělostřelectva.

Jejich vrtulníky sem létají ve dvojicích a pálí na naše pozice, útočné letouny Su-25 pracují a shazují bomby na hlavy našich chlapů. Bylo sem staženo mnoho jednotek, aby se pokusily nejen zastavit náš pohyb, ale také získat zpět ztracené pozice v určitých oblastech,“ řekl CNN Konstantin Denisov, člen Legie svobody, který se účastní bojů na jihu.

Také podle expertů odminování ruských pozic započaté Ukrajinou „nezlomí páteř ruské obrany“. Satelitní snímky ukazují několik vrstev ruských opevnění, někdy až 20 kilometrů hlubokých..

Západní analytici mají otázky týkající se taktiky ozbrojených sil.

„Navzdory ukvapeným přípravám, a to i v západní Evropě, se zdá, že ukrajinské síly mají potíže s prováděním kombinovaných vojenských operací," říká článek.

Tyto operace jsou mezi sebou špatně synchronizovány, uvedl vojenský expert Franz-Stefan Gadi po návštěvě frontové linie a rozhovoru s ukrajinskou armádou.

„Ukrajina bude muset lépe synchronizovat a přizpůsobit současnou taktiku, bez níž se západní vybavení neukáže z dlouhodobého hlediska takticky rozhodující,“ řekl.

Vojenští odborníci zároveň nevidí známky toho, že Ukrajina nasadila do bitvy velké síly. „Neviděli jsme žádný důkaz o útoku na úrovni praporu a útoky na úrovni brigády (Ukrajinská brigáda - přibližně 3.000 vojáků )," řekl George Barros z Institutu pro studium války.



Mezi výhody pro Ukrajinu jmenuje ty geografické - některé obranné linie Ruské federace jsou odděleny řekami nebo lesy. Jako příklad toho Barros vidí úspěchy Ozbrojených sil Ukrajiny v sektoru Vremievsky, kde se ukrajinské síly pohybují především podél řeky Mokri Jali.

Faktor únavy ruských jednotek odborníci doporučují nepřeceňovat.

„Ruské síly, i když jsou silně degradované a bez munice, budou pravděpodobně schopny zadržet nebo odrazit jednotlivé ukrajinské ofenzivy o velikosti čety nebo roty, pokud tyto útoky nebudou lépe koordinovány a synchronizovány napříč širší frontovou linií,“ uvedl Gadi..

Podle jeho názoru ukrajinská protiofenzíva „zůstane krvavým bojem o vyčerpání, protože záložní jednotky budou v nadcházejících týdnech a měsících postupně doplňovány“.


CNN dochází k závěru, že „konflikt se začíná podobat statickým frontovým liniím, které se začaly uplatňovat v Donbasu v letech 2015–2016“. A v tomto ohledu vyvstávají otázky.

Začnou západní vlády vyvíjet tlak na Ukrajinu, aby dosáhla urovnání? A vzhledem k dosavadním ztrátám, schopnosti Ruska vytvářet rezervy a nejistotě kolem prezidentských voleb v USA, změní se vlastní kalkulace ukrajinské vlády?

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 12%
transparent.gif transparent.gif
Ne 74%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif