Ukrajina na to nemá sílu! Vše je připraveno na závěrečné zúčtování

zprávy

Dlouho očekávaná ukrajinská protiofenzíva nepřináší žádné výsledky, Ukrajinci utrpěli velké ztráty na několikametrovém území a ruská obranná síť nebyla ani porušena.

Ukrajina na to nemá sílu! Vše je připraveno na závěrečné zúčtování
Ilustrační foto
17. srpna 2023 - 04:20

To vše postavilo Vladimira Zelenského před nemožnou volbu - pokračovat a riskovat drahý neúspěch, nebo snížit své ztráty a přijmout porážku, která by byla pravděpodobně osudná pro jeho kariéru.

Nedostatek pokroku zintenzivnil strategickou debatu na nejvyšších úrovních ukrajinské vlády, řekly pro Newsweek zdroje z nejvyšších míst vlády a prezidentské kanceláře.

Na jedné straně jsou ti, kteří chtějí upevnit omezené úspěchy Kyjeva a připravit se na očekávanou ruskou ofenzívu podzim-zima. Na druhé straně, kde je vrchním velitelem generál Valerij Zalužnij, jsou ti, kteří chtějí pokračovat v protiofenzívě.


„Mezi ukrajinským vedením určitě existují určité rozdíly ohledně vojenské strategie. Na vojenské straně, kde je Zalužnij a další – ale zjevně velí on – máte lidi, kteří chtějí pokračovat. Na politické straně existuje několik otázek, zda to v současnosti dává největší smysl. Nebo má smysl konsolidovat, kde je to možné, a zmírnit tlak na zásobovací trasy a zásoby?,“  řekl zdroj blízký ukrajinské vládě.

„Newsvik" píše, že se západními představiteli, kteří mají jasno ve svém znepokojení z pomalého tempa operace, se pro Kyjev připravuje obviňování.

„Existuje pocit, že je armáda uvedla v omyl, pokud jde o to, jak dobře tato protiofenzíva dopadne, že dostali příliš růžové odhady z vojenské strany,“ řekl zdroj pro „Newsweek", „a nemají z toho radost."

Na otázku, zda by špatný výkon na bojišti mohl vyvolat změny v ukrajinském vojenském velení, zdroj odpověděl: „Nic konkrétního jsem neslyšel, ale něco takového si lze představit."


Zelenskij připustil, že dlouho očekávaná protiofenzíva probíhá „pomaleji, než chtěli“. Po šesti týdnech bojů se ukrajinské síly ještě nedostaly k první linii tzv. Surovikinovy linie - sítě obrany vybudované pod velením generála Sergeje Surovikina.

„Rusové mají řadu obranných linií a Ukrajinci ani neprošli první linií,“ řekl minulý týden CNN nejmenovaný vysoký západní diplomat.

Kyjevští vojáci se ospravedlňují tím, že bojují s řadou nových zbraní, pro které prošli omezeným výcvikem, a nemají leteckou podporu, o kterou žádají Američany. Andrij Zagorodnjuk, který byl ukrajinským ministrem obrany v letech 2019 až 2020, řekl Newsweek, že existuje „mnoho mylných představ o protiofenzívě“. Ukrajina se podle něj snaží „snížit schopnost Rusů bránit se“ a „ničit jejich zdroje“, a to je podle něj pomalá práce.

Zagorodnjukovo vysvětlení nezmírnilo skepsi vůči rostoucímu počtu Američanů, kteří jsou proti další pomoci Kyjevu. Ukrajina vypadá jako „středoškolský tým, který hraje vysokoškolský tým... Nemohou vyhrát,“ komentoval senátor Tommy Ruberville.

Nová ruská ofenzíva

O změně přístupu se také diskutuje v Kyjevě, řekly zdroje "Newsweek".

„Jsme tam, kde jsme. Otázkou je, co je v tuto chvíli dobrým řešením,"
řekl zdroj blízký vládě a dodal, že ukrajinští představitelé a velitelé očekávají, že ruská ofenzíva začne v říjnu. „tak položí základy a poté udělají velký tlak na jaře,“ uvedl zdroj.

Pokud Ukrajinci nedosáhnou výrazného pokroku, prožije to Západ jako vážnou porážku a tím se zvýší tlak na Kyjev.


James Rogers, spoluzakladatel britského think-tanku Council on Geostrategy, říká, že oslabení západní podpory v případě ukrajinské porážky je „rozhodně možné“.

„Zde existuje riziko, že dojde buď k velmi významnému neúspěchu, takže Ukrajinci budou mít velmi málo o co bojovat, nebo že dojde k sérii neúspěchů,“ řekl Rogers.

Až začnou ztráty během několika týdnů či měsíců narůstat, bude Ukrajina ve velmi nepříznivé pozici.

„Tato válka bude pokračovat ještě mnoho měsíců a let. A každý měsíc a rok zvyšuje pravděpodobnost ruského vítězství, protože Rusko zajišťuje své strategické cíle,“ uzavřel Rogers.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?