Ukrajina se mění v totalitu, udeřil na Zelenského Kličko

zprávy

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko vyjádřil názor, že Ukrajina se pomalu mění v totalitní stát, kde hraje klíčovou roli prezident, kterému ale teď Ukrajinci musí pomoct a konečný účet mu vystaví až po válce.

Ukrajina se mění v totalitu, udeřil na Zelenského Kličko
Vitalij Kličko
4. prosince 2023 - 06:30

Ruská invaze na Ukrajině trvá už 648 dní a oběma válčícím stranám momentálně komplikuje situaci počasí, které ztěžuje např. vzdušný průzkum. Rusové přesto poslali nad Ukrajinu další vlnu sebevražedných dronů, tentokrát především na cíle na jihu. Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) šlo o 11 dronů. Ukrajinci oznámili, že 10 z nich sestřelili.

Kvůli situaci v Záporožské jaderné elektrárně (ZNPP) momentálně panuje neklid nejen v Rusku a na Ukrajině. Elektrárna se již poosmé za dobu, co ji okupují Rusové, odpojila od všech vnějších zdrojů energie.

„Ukrajinský provozovatel jaderné energie Energoatom, jeho šéf Petro Kotin sdělil, že Rusko nemá zájem o bezpečnost ZNPP, o čemž svědčí nedodržování norem a pravidel jaderné a radiační bezpečnosti ze strany ruských úřadů," uvedl ve zprávě institut ISW, kde se také píše o vyjádření generálního ředitele Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafaela Grossiho.

„Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi zmínil, že tento poslední výpadek elektřiny je ‚další připomínkou‘ nejisté situace jaderné bezpečnosti a zabezpečení elektrárny,“ napsal dále washingtonský Institut pro studium války.



V této situaci se o slovo přihlásil starosta Kyjeva Vitalij Kličko, který v komentáři pro německý Der Spiegel poznamenal, že Ukrajina se mění v autoritářský stát, ve kterém záleží na názoru jediného člověka, tj. prezidenta. A pokud se svůj názor pokusí projevit např. starostové měst, tak prezidentská kancelář na ně údajně hledí jako na aktivisty, kteří kladou překážku výkonu státní moci, míní Kličko.  

„V určitém okamžiku přestaneme být jiní než Rusko, kde vše závisí na rozmaru jednoho člověka. V současnosti existuje jediná samostatná instituce, která je však pod obrovským tlakem - místní samospráva,“ uvedl Kličko.

Kličkovo vyjádření převzal server Ukrajinská pravda. Na přímou otázku, zda je podle jeho názoru demokracie na Ukrajině ohrožena, odpověděl po krátké odmlce krátce a jasně „ano.“

Psali jsme:

Kličko zároveň v jiném rozhovoru pro švýcarský portál 20 Minuten řekl, že v čase, kdy Ukrajina bojuje o vlastní existenci, teď musí všichni stát za prezidentem a "účet" mu vystaví až po skončení války.

„Lidé se sami sebe ptají, proč jsme nebyli na tuto válku lépe připraveni, proč Zelenskyj do poslední chvíle popíral, že k tomu dojde, nebo proč se Rusům podařilo dostat se tak rychle do Kyjeva. Bylo příliš mnoho informací, které nebyly pravdivé. Přesto dnes prezident hraje důležitou roli a my ho musíme podporovat až do konce války. Ale na konci této války každý politik zaplatí za své úspěchy či neúspěchy,“ vysvětlil pro server 20 Minuten Vitalij Kličko.

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: repro: cnn prima)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif