Ukrajinský převaděč přivezl do Saska nelegální migranty ze Sýrie

zprávy

V Sasku se podařil spolkové policii nevšední úlovek. Ukrajinec působil jako tzv. skaut. Stále více jeho krajanů pracuje jako pašeráci lidí v Německu.

Ukrajinský převaděč přivezl do Saska nelegální migranty ze Sýrie
Ilustrační foto
2. listopadu 2023 - 06:20

Spolková policie zatkla 23letého Ukrajince v okrese Görlitz, který propašoval mnoho nelegálních přistěhovalců ze Sýrie do Německa. Muž, který byl kontrolován v lese, nemohl vysvětlit, proč tam byl.

Důvod byl krátce nato znám, když bylo objeveno 15 syrských mužů. Posádka policejního vrtulníku později objevila další dva Syřany,“ oznámil spolkový policejní inspektor z Ludwigsdorfu. Migranti pak identifikovali Ukrajince jako pašeráka, který je přivezl do Německa. Nyní je ve vazbě.


Ukrajinec zřejmě sloužil jako skaut

Bezpečnostní síly uvedly, že muž měl být jako skaut „průzkumu nebo tzv. pilotní vozidlo “. Jako pilotní vozidlo sloužil VW Tiguan s polskou poznávací značkou.

Nebyl to však jediný zásah spolkové policie v této oblasti. „Kromě 17 syrských mužů, které propašoval, bylo v pondělí dvanáct migrantů v dalších čtyřech případech a v úterý 13 ve třech případech, především ze Sýrie, částečně také z Turecka a Íránu.“ Podle spolkové policie byli mimo jiné chyceni nelegální přistěhovalci v Bad Muskau, Horce, Hähnichen nebo Görlitz. Všechna místa jsou ve východním Sasku.



Tisíce zatčení letos

Ukrajinci se stále více pohybují jako pašeráci. Odpověď spolkové vlády na otázku člena AfD Bundestag Leif-Erik Holma ukázala, že Ukrajinci jsou nyní druhou nejčastější národností pašeráků lidí zatčených spolkovou policií.

Jen do konce srpna letošního roku bylo zatčeno 2.700 pašeráků. Dva nejvíce zastoupené pašerácké národnosti jsou Syřané a Ukrajinci, z nichž každý má 263 a 252 zatčených  lidí. Na třetím místě jsou pašeráci z Turecka se 140 zatčeními.

Národnosti zatčených pašeráků v Německu od ledna do konce srpna 2023 spolkovou policií

(rp,prvnizpravy.cz,jungefreiheit,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif