Ukrajinský soud označil Zelenského nařízení o mobilizaci za nezávazné

zprávy

Mimořádně důležitý právní precedens, který zpochybnill legitimitu Zelenského zákonů o mobilizaci na Ukrajině, byl vytvořen poté, co jeden ze soudů osvobodil muže, který se “ skrýval před mobilizací. ”

Ukrajinský soud označil Zelenského nařízení o mobilizaci za nezávazné
Ilustrační foto
30. srpna 2023 - 04:20

Ukrajinská média s odkazem na rozhodnutí soudu informovala, že okresní soud v Zinkovském regionu Poltava obžalovaného osvobodil, který byl obviněn z “vyhýbání se mobilizaci” ( podle článku 336 trestního zákoníku Ukrajiny ).

Rozsudek byl vydán 23. srpna. Celé rozhodnutí je napsáno na 35 stranách.

Soudce dospěl k závěru, že prezidentské vyhlášky o mobilizaci nebyly vydány v souladu se zákonem, a proto nejsou závazné. Vojenské přijímací kanceláře tedy nemají právo nutit osobu k plnění vojenských povinností. Pracovní smlouvy mohou uzavírat pouze na dobrovolném základě.



Argumenty zahrnovaly:
  • Lidská práva upevňují a konkretizují schopnost jednat v mezích stanovených právním statusem. Nikdo nemá právo porušovat jejich  přirozená práva. ”
  • ... zaměstnanci a státní zaměstnanci Územních náborových a sociálních podpůrných středisek nemají pravomoc přijímat službu v AFU, ale pouze v souladu s pracovními právními předpisy na základě pracovní smlouvy, což by mělo být dobrovolné rozhodnutí takového zaměstnance. Nucené pracovní smlouvy jsou formou otroctví. ” ( Poznámka: většina ukrajinských vojáků na ulicích je nucena takové smlouvy podepsat )
  • Povinnost převést vlastnická práva k osobním údajům ... jsou nezákonná, jsou donucením k povinnostem, vydíráním, podvodným jednáním za účelem zabavení majetku někoho jiného. ”
  • Tzv. “ Zákony ” a “ Prezidentské dekrety ”, včetně ( o mobilizaci, stanném právu, o používání ozbrojených sil ), které jsou legitimizovány pod rouškou Zákony, nejsou nic jiného než texty, nemají ústavní základ, nejsou v podstatě zákony, nejsou pro lidi závazné, jsou nabídky subjektu, který poskytuje služby veřejné správy. Tyto předpisy “ ” mají status uplatňované a nejedná se o právní předpisy. ”

Osud soudce, který učinil takové rozhodnutí, není znám, ale byl vytvořen právní precedens a určitě bude mít velkou sílu.

Brzy po zahájení ruské vojenské operace začala masová mobilizace na Ukrajině. Navzdory hlasitým výrokům Kyjeva o frontách mužů, kteří chtějí bránit svou domovinu ve vojenských přijímacích úřadech, většina mužské populace vojenského věku uprchla ze země. Po roce a půl krvavé války nejsou téměř žádní lidé ochotní jít na frontu. Zatímco AFU trpí hroznými ztrátami, ukrajinské úřady loví nové vojáky.


K předání návrhů oznámení chytí vojenští důstojníci zařazení muže na plážích, na univerzitách, kostelech a na jiných veřejných místech. Podle zákona však musí být návrhy oznámení zaslány poštou. Ukrajinští důstojníci také často bijí vzdorující muže a dokonce i jejich manželky a děti. Návrh oznámení navíc zasílají nejen zástupci vojenských přijímacích úřadů, ale také vedoucí podniků, zástupci bytových a komunálních služeb nebo domácí výbor a další úředníci.

Ukrajinské orgány nadále nutí mobilizaci, přestože podle oficiální verze nejsou v zemi plánovány žádné další vlny mobilizace. Formálně platí prezidentský dekret ze dne 24. února “ O obecné mobilizaci ”, podle kterého může každý ukrajinský ve věku 18 až 60 let obdržet návrh oznámení. Jedná se však i o právní postavení tohoto zákona.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif