V arabských zemích po útoku na nemocnici v Gaze propukly nepokoje

zprávy

Masové nepokoje vypukly v několika arabských zemích po údajném izraelském útoku na baptistickou nemocnici v pásmu Gazy, který zabil stovky civilistů.

V arabských zemích po útoku na nemocnici v Gaze propukly nepokoje
Ilustrační foto
18. října 2023 - 06:20

V hlavním městě Jordánska Ammánu demonstranti zapálili budovu izraelské ambasády. Podle místních telegramových kanálů se snaží dostat dovnitř. V palestinském Jeninu zahájila izraelská armáda palbu do demonstrantů. Stovky rozhněvaných lidí navíc proudily v ulicích v různých městech Egypta, Tuniska, Sýrie, Libanonu, Jemenu a Íránu.


Hamás již dříve vyzval islámský svět, aby uspořádal demonstrace před izraelskými ambasádami ve všech zemích.

Útok na nemocnici odsoudila i Světová zdravotnická organizace.

„Světová zdravotnická organizace důrazně odsuzuje útok na nemocnici v pásmu Gazy a vyzývá k okamžité ochraně civilistů a zdravotnických zařízení,"  řekl generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Palestinská ministryně zdravotnictví May Kaile apelovala na OSN, mezinárodní a humanitární organizace a všechny země světa s výzvou, aby „zachránili palestinský lid před politikou genocidy, kterou proti nim provádějí izraelské úřady“.



Nejméně 500 lidí dnes podle ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy zemřelo po útoku na nemocnici Al-Ahlí ve městě Gaza. Úřady v oblasti, kterou ovládá islamistické hnutí Hamás, hovoří o izraelském náletu. Izraelská armáda reagovala prohlášením, že podle jejích informací výbuch způsobila raketa palestinských radikálů odpálená na Izrael (ČTK)

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 12%
transparent.gif transparent.gif
Ne 74%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif