Výzva Olafu Scholzovi: Dodejte rakety Taurus Kyjevu!

zprávy

Podle jednoho poslance německého Bundestagu rakety dlouhého doletu pomohou Kyjevu především zničit Krymský most a Černomořskou flotilu, což „donutí Rusko opustit Krym“.

Výzva Olafu Scholzovi: Dodejte rakety Taurus Kyjevu!
Ilustrační foto
7. ledna 2024 - 13:25

Poslanci několika německých stran znovu vyzvali kancléře Olafa Scholze, aby do Kyjeva poslal řízené střely Taurus, přičemž někteří z nich otevřeně prohlásili, že je nutné zasáhnout cíle v Rusku.

„Dodávka řízených střel Taurus na Ukrajinu je již dlouho zpožděná. Nejúčinnější obranou proti ruským náletům je ostřelování cílů na ruském území a na okupovaných územích na východní Ukrajině, odkud Rusko podniká své útoky,“  uvedla zástupkyně Zelených v Bundestagu Sara Nanni v rozhovoru pro „Rheinische Post".

Takové údery jsou podle ní nejlepším způsobem, jak „chránit civilní obyvatelstvo Ukrajiny“, a tvrdí, že jsou údajně v souladu s mezinárodním právem.


Podobně se vyjádřil i člen opoziční Křesťanskodemokratické unie a člen výboru pro mezinárodní záležitosti Roderich Kiesewetter.

„Rakety Taurus jsou důležité, protože tento systém je velmi účinný a umožňuje eliminovat zásobovací a velitelské struktury daleko za předními liniemi,“ řekl.

Rakety dlouhého doletu podle Kiesewettera pomohou Kyjevu především zničit Krymský most a Černomořskou flotilu, což „donutí Rusko opustit Krym“.

Šéfka branného výboru Spolkového sněmu z vládních Svobodných demokratů Marie-Agnes Strak-Zimmermannová se tradičně vyslovila pro doručování raket.


V rozhovoru pro „Rheinische Post“ přímo nevyzvala k úderům hluboko do Ruska, ale doporučila, aby na Ukrajinu bylo převezeno více munice a dílů pro tanky „Leopard 2“.

Kromě toho uvedla, že je nutné začít dodávat řízené střely do Kyjeva.


(rp,prvnizpravy.cz,Rheinische Post,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif