Zavedení digitálního ID: Plní se sen každého hackera

zprávy

Vlády a společnosti po celém světě projevují velké nadšení při zavádění nebo plánování zavedení identifikačních údajů digitální identity v té či oné podobě.

Zavedení digitálního ID: Plní se sen každého hackera
Ilustrační foto
7. ledna 2024 - 06:20

Je ironií, že tyto snahy jsou občanům prezentovány nejen jako usnadnění jejich života prostřednictvím pohodlí, ale také jako záruka, že jejich osobní údaje obsažené v těchto digitálních ID budou ve světě hemžícím se zlomyslnými aktéry bezpečnější.

Odpůrci varují před vážnými důsledky pro soukromí, ale také popírají, že by se zabezpečení dat skutečně zlepšilo.

Zdá se, že mají pravdu – alespoň podle zprávy firmy zabývající se kybernetickou bezpečností, která byla zveřejněna po vánočních svátcích, které se nyní nazývají „Leaksmas“.


Nejen vlády, ale i hackeři milují digitální identity a obrovské množství osobních informací, všechny shromážděné na jednom místě a jak ukázaly nedávné události, v mnoha případech snadno dostupné.

A hackeři tuto lásku vyjádřili tím, že se primárně zaměřili na data digitální identity, uvedla společnost Resecurity ve své zprávě. Resecurity tvrdí, že je to zřejmý fakt a že to dokázali určit analýzou datových výpisů, které se objevily na „Dark“ webu po prázdninových „digitálních nájezdech“.

Celkem se na Dark webu objevilo 50 milionů záznamů obsahujících osobní údaje. Důvodem, proč se na digitálním černém trhu objevilo tolik ukradených dat najednou, jsou zřejmě „technické detaily“ kvůli časovému oknu, ve kterém je většina těchto dat „prodejná“.

Společnost Resecurity identifikovala číslo 50 milionů a zjistila, že 22 milionů záznamů bylo ukradeno telekomunikační společnosti v Peru, včetně takzvaných DNI (National ID).

Podle zpráv je těžké zveličovat, jak zničující by tento incident mohl být, kdyby se občanský průkaz dostal do nesprávných rukou. Je to jediný doklad totožnosti uznávaný peruánskými úřady pro řadu věcí, které jsou zásadní pro každodenní život lidí: „soudní, administrativní, obchodní a občanskoprávní transakce“, jak uvádí jeden článek.

Kromě Peru jsou postiženy především Filipíny, USA, Francie a Vietnam.

(rp,prvnizpravy.cz,politikstube,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif