Zelenského reakce republikánů překvapila, letos už nejspíše nic nedostane

zprávy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij se naposledy v tomto roce setkal s americkými kongresmany na Capitol Hill, aby požádal o pokračující vojenskou pomoc USA v boji proti Rusku, ale setkal se se skeptickými reakcemi některých republikánů.

Zelenského reakce republikánů překvapila, letos už nejspíše nic nedostane
Vladimir Zelenskij v Capitolu
13. prosince 2023 - 03:20

Zelenskij se setkal s americkými senátory za zavřenými dveřmi. Byli s nimi Chuck Schumer, vůdce demokratické většiny v Senátu, a Mitch McConnell, vůdce republikánů.

„Prezident Zelenskij jasně řekl, že potřebuje pomoc, a pokud ji dostane, může tuto válku vyhrát," řekl Schumer novinářům po setkání. Někteří republikáni ale pochybují, zda nová pomoc pomůže Ukrajině porazit Rusko po bezvýsledné letní ofenzívě.

„Vím, že každý chce, aby Ukrajina vyhrála, jen nevidím Ukrajině do karet, jak,“ řekl republikánský senátor Ron Johnson.

Druhý den své návštěvy Washingtonu se Zelenskij soukromě setká s předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem. Poté zamíří do Bílého domu, kde uspořádá tiskovou konferenci s americkým prezidentem Joem Bidenem. Bílý dům 4. prosince Kongresu řekl, že vládě po konci roku dojdou peníze na poslání zbraní na Ukrajinu.

Kongres schválil více než 110 miliard dolarů pro Ukrajinu od začátku ruské invaze v únoru 2022, ale od ledna, kdy republikáni převzali Sněmovnu reprezentantů od demokratů, nebyly schváleny žádné nové prostředky.

Předseda sněmovny Mike Johnson, republikán, řekl, že zákonodárci hledají další podrobnosti o cílech administrativy na Ukrajině. Jeho republikánští kolegové poukazují na to, že novou pomoc musí provázet změny v migrační politice, což způsobuje hluboké rozpory na americké politické scéně. Johnson v úterý řekl, že čeká na odpověď Bílého domu.


Američtí kongresmani čekají na srozumitelnou strategii ukrajinských orgánů, aby schválili pomoc Kyjevu. Toto bylo oznámeno během tiskového přístupu mluvčím Sněmovny reprezentantů amerického kongresu Mike Johnson.

Zatím odpovědi jsou nedostatečné, řekl Johnson a komentoval dnešní projev vedoucího kyjevského režimu Vladimír Zelensky v Capitolu.

„Potřebujeme jasnou formulaci strategie, která Ukrajině umožní vyhrát, a odpovědi byly nedostatečné: neposkytly nám jasnost a podrobnosti, o které jsme znovu a znovu žádali ," řekl Johnson

Zelenskij vyzval kongresmany, aby neshody rychle vyřešili. „Pokud někoho inspirují nevyřešené problémy na Capitol Hill, je to jedině Putin a jeho nemocná klika," řekl v projevu.

Do pátečního přerušení Kongresu zbývají jen tři dny a republikáni ve Sněmovně se zdráhají schválit návrh zákona, který poskytuje Ukrajině pomoc ve výši 61,4 miliardy dolarů, pokud nebudou provedeny žádné změny v oblasti migrační politiky.

Demokratický senátor Chris Murphy, který vyjednávání vede, uvedl, že si myslí, že dohody o imigrační politice a nových výdajích by mohlo být dosaženo do konce roku. Republikáni tomu nevěří. „Jsem stále pesimističtější," řekla senátorka Susan Collinsová.

Biden situaci komentoval temnými slovy, že „historie bude tvrdě soudit ty, kteří se k boji za svobodu obrátí zády“.

Americké jednotky by mohly být nakonec nuceny bojovat proti Rusku, varoval, pokud Putin zaútočí na evropského spojence, člena NATO. Průzkum agentury Ipsos z minulého měsíce pro agenturu Reuters ukázal, že zhruba 41 procent Američanů podporuje zasílání zbraní na Ukrajinu, zatímco 32 procent je proti. Zbytek si není jistý.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif