Fox: Strategická aliance Ruska a Číny – nic dobrého pro Washington!

zprávy

Čína, která již pro Spojené státy představuje vážnou „výzvu“, by se mohla stát ještě nebezpečnější, kdyby vstoupila do aliance s Ruskem, je přesvědčen americký politik a publicista Newt Gingrich.

Fox: Strategická aliance Ruska a Číny – nic dobrého pro Washington!
Ilustrační foto
3. listopadu 2019 - 07:33

V článku na Fox News varuje, že potenciální vojenský střet se samotným Pekingem může skončit vítězstvím Washingtonu, ale že konflikt s rusko-čínskou aliancí nelze odhadnout.

Čína v relativně krátké době radikálně modernizovala a rozvinula své ozbrojené síly, ekonomiku a vliv na světě a změnila se z „celkově zaostalé země“ na skutečnou „globální mocnost“, napsal na stránce Fox News Newt Gingich, americký publicista a bývalý předseda americké Sněmovny reprezentantů. Podle Gingriche se Čína stala v důsledku takového postupu pro Spojené státy „vážnou výzvou“ - situace však může být ještě komplikovanější, pokud Peking vstoupí do aliance se zemí, jako je Rusko: v tomto případě se Peking „spolu se svým druhem“ bude představovat velkou hrozbu pro bezpečnost samotné Ameriky i celého světa.

Pro ilustraci své zprávy Gingrich vyzývá čtenáře, aby si představili, co by se stalo, kdyby Čína zítra napadla Tchaj-wan. „To by USA dostalo do velmi nepříjemné situace," uvedl. „Čína trvá na tom, že Tchaj-wan je jeho součástí, a Washington to formálně uznává. Současně, i když Spojené státy uznávají pozici Číny, stále udržují silné neformální vztahy s Tchaj-wanem. Podle zákona o vztahu s Tchaj-wanem z roku 1979 se Spojené státy zavázaly poskytovat obrannou podporu ostrova.“


Vzhledem k minulé rétorice Washingtonu se očekává, že Spojené státy zasáhnou do konfliktu na straně Tchaj-wanu„ve jménu míru v regionu a mezinárodního práva“ - nicméně to nebude snadné, předpokládá Gingrich: Čína nejen významně posílila své ozbrojené síly a modernizovala své zbraně, ale také „okupovala a militarizovala Jihočínské moře, což znamená, že jakýkoli pokus o vojenský zásah na ochranu Tchaj-wanu bude vyžadovat kroky, které budou vnímány jako zásah do samotné Číny“. To zase vytvoří potenciál pro „neuvěřitelně napjatý konflikt mezi dvěma velmocemi, ve kterém mohou Spojené státy vyhrát, ale za obrovskou cenu“, varoval politik.

I tento ponurý scénář se však může ještě zhoršit - pokud Čína zahájí kampaň proti Tchaj-wanu za podpory ruských leteckých sil, je autor přesvědčen. Podle jeho názoru toto sladění „úplně změní celou dynamiku konfliktu, učiní ho mnohem složitějším a nákladnějším (z hlediska lidských a finančních zdrojů) a výrazně sníží pravděpodobnost amerického vítězství“ - protože Washington by nemusel s Čínou bojovat o samostatné území, ale rozhodnout „zda potřebuje riskovat a střetnout se současně s Pekingem a Moskvou“.

Rusko a Čína jsou již dlouho „dvěma odcizenými komunistickými příbuznými“, ale již tak tomu není: obě země v posledních letech uspořádaly řadu společných cvičení a jejich vůdci - Vladimir Putin a Si Ťin-pching – se od roku 2013 již setkali 24krát, zdůraznil Gingrich. To vytváří reálný potenciál pro čínsko-ruskou strategickou alianci, která „obrátí na hlavu všechny plány a strategie v oblasti (americké) národní bezpečnosti“, dodal.

(kou, prvnizpravy.cz, foxnews.com, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif