Hongkong: Zvraceli do bazénu, potom to ale bylo hustý!

zprávy

V tisku bylo dáno o víkendu na vědomost, že v pátek někteří obyvatelé Hongkongu vytvořili lidský řetěz napříč městem. Ale to byl jenom takový legrační začátek. Již od pátku bylo možné v Hongkongu sledovat mnoho podivného, upozorňuje František Roček.

Hongkong: Zvraceli do bazénu, potom to ale bylo hustý!
Z Hongkongu
21. října 2019 - 07:20

Pátek: Přes bankomaty k blití v bazénu

Chyběla např. důležitá informace, že řada bankomatů byla dočasně mimo provoz kvůli vandalským útokům při demonstrování. Dobrou zprávou je, že přibližně 85 procent všech bankomatů v Hongkongu bude během víkendu asi již v provozu. Tedy pokud nepropukne další demokraticky motivované bankomatové vandalství.
Další pozoruhodnou informací je, že provozovatelé plaveckého bazénu Tung Chung v pátek s lítostí oznámili, že nějaký debil se vyzvracel do bazénu. Proto byl uzavřen kvůli vyčištění. V sobotu byl bazén znovu otevřen v 6.30. hod.

Provozovatelé doporučili, aby se lidičkové hned po jídle nekoupali, pokud se přežerou, a když se jim chce blejt, aby použili toalety.
 
Demonstracemi k nezaměstnanosti

Také mediálníci v ČR zapomněli informovat, že v pátek hongkongské úřady informovaly, že celková zaměstnanost v Hongkongu se snížila přibližně o 8 200 pracantů z 3 863 600 v červnu - srpnu 2019 na 3 855 400 v červenci - září 2019.

V oficiálním komentáři bylo kulantně napsáno: „Na trhu práce se nadále projevila slabá místní spotřeba a oslabený příliv návštěvníků způsobený místními sociálními incidenty.“

Čili demonstrace, házení Molotovových demokraticky hořlavých koktailů, ničení semaforů, obchodů a bankomatů a blokování silnic a metra, jsou sociální problémy. To je dobré vědět, protože v tom případě demonstrací v Barceloně zapalování automobilů a pneumatik neprovádí „katalánský separatista“, ale jde jenom o sociální incidenty.

K tomu lze dodat detaily, jak demonstrace způsobily turistickou dietu: „Míra nezaměstnanosti v segmentu souvisejícím se spotřebou a cestovním ruchem se dále zvyšovala na 4,9%, nejvíce za více než dva roky. Zejména míra nezaměstnanosti v odvětví potravinářských a gastronomických služeb prudce vzrostla na šestileté maximum 6,0%," zveřejnili úředníci v oficiální zprávě.

Veselý víkend

Policisté museli v sobotu zvládnout poněkud nadupanější dopravu kvůli tomu, že někteří lidičkové se chtěli podívat na sportovní mejdlo. Parkovací místa u dvou závodních ploch byla k dispozici pouze držitelům povolení vydaných klubem Hong Kong Jockey Club - jak v sobotu tak v neděli.
Kromě toho začalo obvyklé víkendové juchání demonstrantů.  

„Hněv davu byl částečně podporován útokem na prodemokratického vůdce Jimmyho Shama začátkem (uplynulého) týdne, který byl zmlácen pěti muži kladivy ve (správním) okrese Mong Kok v oblasti Kowloon. V sobotu byl bodnut další muž, který údajně rozdával prodemokratické letáky,“ uvedla BBC.

Realita nerespektuje symboly. Lennonovy zdi jsou prý symbolem pokojného protestu, ve skutečnosti jsou mucholapkou na vzteklouny. V bývalé britské kolonii jsou místem střetů mezi protičínskými demonstranty a přívrženci hongkongské (čínské) vlády.

Proto devatenáctiletý mladík byl pořezán na krku a bodnut ho do břicha 22letým útočníkem. Podle deníku The Guardian k incidentu došlo u jedné z hongkongských tzv. Lennonových zdí.

Omezení kulturní legrace

Policie předpokládala, že v neděli vypukne pěkný bordel. Proto v sobotu „vzhledem ke zvláštním okolnostem, které se mohou zítra (20. října) pravděpodobně vyskytnout, budou všechna zábavní zařízení - Kowloon Park, Hongkongského kulturního centra a Hongkongského vesmírného muzea v Yau, uzavřena. Také (správní) okres Tsim Mong bude v neděli v poledne uzavřen,“ oznámila hongkongská správa.

Neděle byla typicky hongkongská. Po druhé hodině odpolední místního času TV a rozhlas oznamovaly kde jsou zablokované silnice či ulice a kde šikulové staví barikády.

Kolem 15. hod. vandalové alias vzbouřenci se shromáždili v Tsim Sha Tsui, hlášeno bylo demolování obchodů a veřejných zařízení v oblastech Mong Kok, Yau Ma Tei, Jordan a Tsim Sha Tsui.



Víkendové vzteklé ohníčky

Šikulové také uznali za vhodné ukázat své sprejovací a vandalské dovednosti, včetně pohazování zápalných bomb do stanic metra (MTR) Mong Kok, Yau Ma Tei a Austin.

Někteří ultrademokraté ocenili vlámání se do kovové brány restaurace na Waterloo Road a udělali tam binec. Také se vlámali do bank na Carnarvon Road a Nathan Road a zapálili v nich ohníčky. Jedna policejní stanice též v nedělním brzkém odpoledni zažila pokus o zápalnou masáž molotovova typu.

Velký požár, který způsobili protestující, pohltil obchod čínského výrobce chytrých telefonů v oblasti Mong Kok.

V oficiálním zpravodajství bylo lamentováno, že požáry uvnitř obchodů se mohou rychle vymknout kontrole a zasáhnout obyvatele žijící nad obchody.

Jako vždy, policie oznamovala, že zahájila proces rozptylu a zatčení zlobivých lidiček.

Policie také žádala veřejnost, aby sledovala zpravodajství (jak se vyvíjí situace), aby lidičkové domácí nechali okna zavřená, zůstali doma, a tudíž se i vyhýbali cestování do oblastí, kde se to mlelo.

Do práce se dala i protiteroristická autíčka (Specialized Crowd Management Vehicle) na lepší stříkání a rozhánění zlobivých šoumenů. O tuto radostnou zprávu se s veřejností hongkongské policejní šiky podělily v 16:31 místního času.

Ve víru vášní také policie nechtěně zasáhla schody a vchod k mešitě vodním dělem slušivou modrou tekutinou, když v nedělním odpoledni vodním dělem domlouvala protestujícím v oblasti Tsim Sha Tsui.

Samozřejmě, jako v předchozích týdnech, nedělní zpravodajství bylo do noci více méně nudné, stereotypní. Rozhlas a TV informovaly kde jsou barikády, a které z nich i hoří, kde hoří obchody, kde nemají rebelové rádi fungující semafory na křižovatkách.


Minutu před půlnocí
Policie prohlásila (jak bylo sděleno v neděli minutu před půlnocí místního času) pro média, že zadržela vozidlo s velkým počtem benzínových bomb, kterým říkáme familiárně Molotovovy koktaily.

Kromě toho měla policie také v několika částech Hongkongu nalézt „podezřelé výbušné předměty“.

Zastavit auto nacpané Molotovovými koktaily, tomu bych věřil. Co to je 40 či 50 flašek naplněných benzinem? To přece vyhází po policejních hlavách demonstranti během čtvrthodinky.

Nalézt „podezřelé výbušné předměty“ mi ale trochu zavání možnou cílenou policejní provokací. Nesnaží se čínská tajná služba maximálním způsobem démonizovat demonstranty, kteří se již uchýlili k násilí?

Na druhou stranu nelze vyloučit, že demonstranti (alias zuřiví mladí magoři) by si mohli pod postelí naskládat nějaké výbušniny pro strýčka příhodu. Jejich agresivita týden od týdne vzrůstá, a již dosáhla fáze cíleného násilí. Byť jde jenom o menší část demonstrantů.

V posledních týdnech je pozoruhodné, že hongkongská (tedy pročínská) policie, vzhledem k násilí a devastaci, postupuje ještě relativně mírně.

O co se jedná?

Pokud někteří demonstranti skutečně ukrývali výbušniny, šli by přímo proti logice protestů. Kdyby se dopustili teroristických akcí – použití výbušnin, bylo by to definitivně za hranou.

Nelze vyloučit i možnost, že mají pravdu Číňané, že násilné protesty jsou cílenou provokací amerických tajných služeb, aby byli Číňané vyprovokováni k tvrdým násilným akcím a zásahu armády. Čili, aby měly USA (i pro své nervózní sluhy z NATO), záminku k nějakým plošným sankcím v rámci americké obchodní války s Čínou.

Zatím nevíme nic více, než, že o víkendu hořely obchody, pobočky čínských bank, pár stanic metra.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif