Roček: Americká válečná paralympiáda láká

zprávy

Pamatujete si loňskou eskalaci severokorejských jaderných výbuchů a startu rakejtlí létajících do nebe a Trumpových atom-twitterových výhrůžek, že to Severokorejcům zatrhne? Píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz František Roček.

Roček: Americká válečná paralympiáda láká
"Obchodníci s válkou Trump a Abe nechť opustí Zemi!"
12. února 2018 - 06:20

Panovala přitom obava, aby nebylo nějakou klikou aktivních hlupáků vyhodnoceno toto povykování jako pokyn k vyprovokování „malého“ incidentu v korejské raketové rapsodii. Naštěstí v oblasti panoval relativně klidný neklid. Trump nakonec nevyloučil ani jednání se Severokorejci.

Pchjongjang: My se válce vyhýbat nebudeme!  (7.12.2017)

Severokorejci rozvíjeli intenzivně jaderné a raketové programy, protože měli v roce 2017 pojistku: Jihokorejský Pchjongčchang se připravoval, že v únoru 2018 bude dějištěm XXIII. zimních olympijských her.

Kšeft jako záruka míru
Zimní olympiáda není o sportu, ten je nepodstatný. Jde především o ohromný zábavní byznys. Umožňují to podnikatelské sféře skupinky sportovců „drogově závislých“ na medailích z olympijského tělocviku. A miliony TV diváků a fanoušků tento byznys vrchovatě zaplatí.

Severokorejský předpoklad, že kvůli olympiádě bude v oblasti klid, potvrdil jihokorejský prezident: Rád by viděl severokorejské sportovce na zimní olympiádě. Prezident Mun Če-in to prohlásil v červnu 2017 na zahajovacím ceremoniálu mistrovství světa v taekwondu v jihokorejském městě Mudžu.

Komedie jako základ demokracie
V červenci 2017 prezident Mun Če-in dojemně říkal: „Pokud se severokorejští sportovci zúčastní olympijských her v Pchjongčchangu, jejich přítomnost by notně přispěla k naplnění olympijských hodnot - hry mají lidstvo sjednocovat a prosazovat světový mír.“

Snad nejlegračnější předolympijskou hláškou byl výkřik z 28.10.2017 uvedený v Reflex.cz: „Osmnáctiletá Rjom Te-ok a pětadvacetiletý Kim Ču-sik, krasobruslařská dvojice ze Severní Koreje, ovlivní vztahy ve světě možná více než mnoho politiků. Toto duo se koncem září v německém Oberstdorfu jako vůbec první sportovci KLDR kvalifikovali na zimní olympiádu v únoru 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu. Otevřelo to cestu k účasti Severní Koreje na hrách na území dlouholetého nepřítele a pomohlo by to snížit obrovské napětí, které vyvolal v poslední době diktátor Kim Čong-un svými raketovými testy.“

Přitom sportovní karta je nepodstatná. Napětí vytváří profesionální aparáty politiků. Severokorejci si udělali z olympiády a sportovců rukojmí: Např. v září 2017 Francie oznámila, že bez záruky bezpečnosti její tým nepojede na zimní olympiádu do Jižní Koreje.

Severokorejci využili faktu, že divadelně projevovaná demokracie využívá sportu, který vydává za pozitivní prostředek diplomacie. Např. ČTK k politické blahodárnosti sportu uvedla: „V roce 1971 přicestovala do Číny americká výprava stolních tenistů. Sportovci se stali první oficiální americkou návštěvou na čínském území od roku 1949. Takzvaná pingpongová diplomacie vedla k navázání vztahů mezi oběma zeměmi v roce 1979.“ (ČTK, 24.6.2017)

Zkrátka sport je podle potřeby nástrojem politiky, podobně jako církve, náboženské sekty, armády či neziskové organizace.


Olympiádu vyhráli Severokorejci
Z politického a vojenského hlediska nezáleží na tom kdo získá kolik medailí v rámci olympijského tělocviku v jihokorejském Pchjongčchangu. Hlavním vítězem je KLDR. V roce 2017 uskutečnila KLDR svou raketovou a jadernou olympiádu a uvedla se do dvorany slávy jaderných mocností.

Pokud vedení KLDR bude jednat racionálně, když získalo v roce 2017 mediální status jaderné mocnosti, nemusí v roce 2018 provokovat okolí nadbytečnými jadernými a rakeťáckými exhibicemi.

V dalším období je pro Severokorejce důležité, aby jaderné nálože miniaturizovali a mohli je šoupnout do slušivých hlavic na špičce raketových nosičů. Jejich zbytečné provokace by ocenil jenom mediální mág Donald Trump.

Zbořil: Vládci velmocí jsou stejně nečitelní jako kterýkoli z Kimů

Sen o Trumpově paralympiádě
V souvislosti s olympiádou se množí komentáře, že až skončí v Jižní Koreji mediální sportovního show, lze očekávat sofistikovaný útok USA na centra zla v KLDR. Píše se, že americký úder na Severní Koreu může přijít do 20. března, v dubnu nebo v květnu, padají i jiná zaručená data.

Již koncem roku 2017 začala poletovat éterem varování, že KLDR do půl roku je schopná vytvořit spolehlivý arzenál mezikontinentálních raket s jadernými hlavicemi. Ty by prý mohly zabít miliony Američanů. Jenže, i technologický moloch jako USA by měl problém vyrobit rychle během pár měsíců několik desítek nových mezikontinentálních raket. Úspěšně vyrobit miniaturizovanou sérii severokorejských jaderných hlavic během pouhého půl roku?

Kromě toho politologové bez ohledu na své politické vyznání se shodují, že pro vládnoucí režim v KLDR jsou atomové zbraně obrannými zbraněmi. Neboť vládnoucí režim KLDR by neměl více raket než na jeden (odvetný) úder.
 
Trumpova válečnická paralympiáda není nemožná. Americké ozbrojené síly selhaly na Blízkém východě a Afghánistánu, raději se drží mimo hru i v severní Africe.

Na záchranu americké reputace se mohou Američané dnes zaměřit na:
  • Snahu o něco posílit kontingent v Afghánistánu (již se realizuje)
  • vytváří americká základny v kurdských oblastech Sýrie jako protiváhu ruského vlivu (již se realizuje) a     provádět proti syrskému režimu údery pomocí izraelského letectva (již se realizuje)
  • útok v KLDR, který by vedl k rozložení severokorejského režimu, by byl pro Trumpa ohromným mediálním vítězstvím.

Americká válečná paralympiáda láká. Ohromně by úspěch v KLDR posílil vliv Trumpa a republikánů: Severoameričtí lidičkové by zešíleli hrdostí nad Velkým Vítězstvím (pokud by došlo k úspěchu), což by byl strategický politický úspěch. Právě včas: Na podzim se bude volit v USA celá Sněmovna reprezentantů a třetina Senátu. Politici již dnes začali s předvolební kampaní a jdou si bezohledně po krku. To se projevuje i při schvalování amerického státního rozpočtu. Proto sen o Trumpově paralympiádě nemusí být marný…
Korejská válečnická paralympiáda by přinesla neočekávané výdaje, ale v tom by nebyl problém, protože zvyšování rozpočtového deficitu by v tomto případě povinně schválili i tzv. demokraté.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?