Další regionální banka v USA zkrachovala

byznys

Banka Republic First Bank byla v pátek úřady převzata a násilně prodána, informuje “The New York Times”. Jedná se o malý institut, přičemž domino efekty jsou považovány za nepravděpodobné.

Další regionální banka v USA zkrachovala
Ilustračí foto
28. dubna 2024 - 11:04

Krise regionálních bank v USA se opět dostala do centra pozornosti v pátek večer. Menší banka Republic First Bank z Philadelphie byla regulačními orgány uzavřena a většina aktiv byla prodána konkurenční bance Fulton Bank z Lancasteru. Informovala o tom v pátek Federální korporace pro pojištění vkladů (FDIC). Obě banky sídlí ve státě Pensylvánie.

32 poboček Republic First Bank, které se nacházejí ve státech New Jersey, Pensylvánie a New York, bude již v sobotu otevřeno pod jménem nového majitele. Všechny účty zákazníků a většina aktiv majetku mají být převzaty.

Od začátku krize regionálních bank v březnu minulého roku se jedná již o čtvrtou banku, která zkrachovala. Tentokrát se však jedná o výrazně menší institut, který se již před několika měsíci dostal do finančních problémů a nyní má být relativně rychle likvidován.



Překvapivý bankrot Silicon Valley Bank (SVB) v březnu 2023 dočasně vyvolal paniku na trzích. Americké ministerstvo financí a Federální rezervní systém (Fed) se tehdy cítili nuceni zaručit bankovní účty nad tradiční hranici 250 000 dolarů, aby uklidnili klienty a investory, uvádí deník New York Times.

Mezitím měla Republic First podobné problémy jako ostatní zkrachovalé instituty. Rostoucí úrokové sazby způsobily vysoké papírové ztráty v portfoliu dluhopisů banky. Zákazníci s vklady přesahujícími 250 000 dolarů stahovali své peníze z obav o stabilitu banky, jak uvedl „Wall Street Journal“. Už v loňském roce chtěly regulační úřady zasáhnout. Banka však v poslední chvíli našla investory, kteří posílili její bilanci. Tento obchod se ale nyní rozpadl, což vyžadovalo nalezení kupce.

Psali jsme:

Republic First měla ke konci roku 2023 bilanční sumu šesti miliard dolarů, což je výrazně méně než například u SVB, jejíž bilanční suma činila více než 200 miliard dolarů. Odborníci v oboru proto nepředpokládají, že by mohlo dojít k domino efektům, jaké byly zaznamenány v loňském roce.

(jk, NY Times, screen: ABC 7)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif