Česká republika je na rozcestí a čeká nás osudový střet

politika

Prezidentský kandidát Andrej Babiš natočil v před zahájením druhého kola prezidentských voleb krátké video, ve kterém se shrnul zásadní věci, proč kandiduje. Také řekl, že půjde o osudový střet a duši našeho státu. 

Česká republika je na rozcestí a čeká nás osudový střet
Andrej Babiš (ANO)
27. ledna 2023 - 10:30

Andrej Babiš prohlásil, že před druhým kolem prezidentských voleb stojí Česká republika na rozcestí. A podle jeho slov zásadnějším, než to na první prohled vypadá a osudovějším, než mnozí tuší. 

Také řekl, že to, co České republice reálně hrozí, je mnohem horší než korupce, mnohem horší než přihrávání trafik, mnohem horší, než zneužívání moci. Podle Babiše půjde o osudový střet, o duši našeho státu a o podstatu naší demokracie. 

„Slavný citát praví, že moc korumpuje. A absolutní moc korumpuje absolutně. Už dnes je kyvadlo moci nebezpečně vychýleno na jednu stranu. Strany pětikoalice, které  reprezentují méně než jednu polovinu voličů, ale mají pod kontrolou skoro celý stát. Vládu, ministerstva, Poslaneckou sněmovnu, Senát, předsedu Ústavního soudu... a teď se snaží za neskrývané podpory většiny médií dosadit na Pražský hrad svého kandidáta. Poslušného, tvárného, vděčného. Kandidáta, který vždy plnil  příkazy," řekl Babiš. 

Dále prohlásil, že už nejde jen o to, že vládní strany se svým prezidentem v zádech začnou zvyšovat daně, upravovat důchody nebo zavádět poplatky u doktora. 


„Nechci tomu říkat náznaky totality (v uvozovkách). To slovo nás všechny děsí a do této doby se už nehodí. Ale ruku na srdce, napadá vás něco jiného?", pokračoval Babiš s tím, že naší zemi a naší demokracii hrozí především to, že bude jen jedna oficiální pravda, bude jen jeden správný názor. jen ti správní kandidáti, jen ta správná média a bude jen jeden správný způsob života. 

„Předzvěst toho, jak by to mohlo vypadat, jsme názorně viděli v těchto uplynulých čtrnácti dnech mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby. Napadání lidí s jiným názorem, zamezování svobody shromažďování, dehumanizace a zastrašování oponentů," pokračoval Babiš s tím, že hrozí bezprecedentní omezení demokracie. 

„Skutečná podstata demokracie přitom není uniformita, ale rozmanitost. Skutečná podstata demokracie není klid, ale pohyb. Skutečná podstata demokracie není řád, ale svoboda. Svoboda myšlení, svoboda projevu, svoboda na informace, svoboda kritizovat, svoboda se  pokojně shromažďovat," uvedl dále ve svém videu.  

Také jsme psali:

Dále řekl, že svoboda se účastní veřejného života a demokracie je nekonečná a svobodná diskuse bez strachu z umlčování, očerňování a represe. 

Dobro a zlo je podle Babiš v pohádkách, neboť v demokracii soupeří názory. 

„Ano, někdy je to nepřehledné. Ano, někdy je to frustrující. Ale je to daň, kterou musíme platit v každé skutečné demokracii.  Ten kdo říká, že chce řád, chce poslušnost," pokračoval Babiš a vyzval občany, ať si nenechají vzít svobodu a nenechají se napálit  napálit vládou a médii, jako předloni ve volbách do Sněmovny. 

Závěrem Babiš prohlásil, že chce být prezidentem všech a bude bojovat za české zájmy. Zdůraznil také, že bude usilovat o mír a zataví tuto vládu.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: youtube)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif