Havlíček: S vládou nemá smysl jednat ani za účasti prezidenta

politika

Karel Havlílček (ANO) prohlásil jménem stínové vlády, že se současnou pětikoaliční vládou nemá smysl pokračovat v jednáních strategického charakteru v hospodářské a sociální oblasti, a to ani za účasti prezidenta.

Havlíček: S vládou nemá smysl jednat ani za účasti prezidenta
Karel Havlíček (ANO)
26. dubna 2024 - 07:22

Poslední rozpor mezi koalicí a opozicí se objevil po březnovém jednání na Pražském hradě o důchodové reformě mezi Pavlem, zástupci vlády v čele s lidoveckým ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou a politiky ANO Karlem Havlíčkem, Alenou Schillerovou a Alešem Juchelkou.

Prezident po něm oznámil, že se všichni shodli na tom, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnu zvedat. ANO ale následně shodu popíralo. Další jednání ve stejném formátu se mělo uskutečnit tento týden v pondělí, nicméně opoziční hnutí svoji účast zrušilo. Zdůvodnilo to tím, že někteří představitelé vlády v čele s Fialou hodlají reformu prosadit bez ohledu na názor opozice.



„Stínová vláda rozhodla, že s touto vládou nemá smysl pokračovat v jakýchkoli dalších jednáních strategického charakteru v hospodářské a sociální oblasti, a to i za účasti prezidenta," řekl včera novinářům Karel Havlíček s tím, že ho šokovalo zveřejnění interního zápisu, který nebyl odsouhlasen jedním z aktérů schůzky.

Záznam jednání zveřejnil Hrad na svém oficiálním webu. Podle jeho znění se zástupci ANO a kabinetu shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři. Opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu, nicméně nesouhlasí s konkrétním mechanismem navrženým vládou.

Psali jsme:

Hnutí ANO krátce po březnové schůzce odmítlo tvrzení prezidenta Petra Pavla, že souhlasilo s prodlužováním věku odchodu do důchodu.

(dan, prvnizpravy, screen: cnn prima)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif