Hnilička, Neusser a Šebek. Pochybné zakázky za 26 miliard

politika

Pochybení za desítky miliard korun. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) podal v souvislosti s nedávno zveřejněnými výsledky kontroly hospodaření Národní sportovní agentury (NSA) trestní oznámení.

Hnilička, Neusser a Šebek. Pochybné zakázky za 26 miliard
Ondřej Šebek, šéf NSA
10. května 2024 - 07:03

Kontrola ukázala, že NSA nesledovala a nekontrolovala, jak příjemci dotace využili a zda dodrželi stanovené podmínky. Šlo přitom o částku přesahující 26 miliard korun.

Pokud NKÚ při výkonu kontroly zjistí skutečnosti, které nasvědčují podezření z trestné činnosti, podává v souladu s Trestním řádem trestní oznámení. O podání jeho podání ve čtvrtek informovala Česká televize.

Kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu zjistila netransparentní rozdělování dotací, nedostatky v hospodaření samotné NSA i problémy při zadávání veřejných zakázek.

Podle informací server Novinky.cz zahrnoval výčet pochybení i nefunkční systém vnitřní kontroly, problémy s archivací dokumentů i bezesmluvní a bezúplatné užívání pozemků státu soukromými subjekty. Kontrola sledovala období let 2019 až 2022, přičemž v prvním jmenovaném roce převzala NSA agendu, kterou do té doby vykonávalo ministerstvo školství.



Malá "domů" pro členy vedení?

Národní sportovní agentura (NSA) musí řešit ještě další problémy. Podle informací z Hospodářských novin (HN) se např. část jejích zaměstnanců více zajímá o peníze a další výhody svých šéfů. Někteří z nich poukazují na to, že dva členové vedení úřadu dostávají desetitisícové náhrady a současně využívají například služební auto pro osobní účely. Podle některých pracovníků si náhradami přilepšují ke svým více než stotisícovým platům. A podle informací HN se dokonce několik zaměstnanců rozhodlo podat trestní oznámení za zneužívání státního majetku.

Agentura tak musí řešit možné zneužití veřejných prostředků v době, kdy čelí dalším potížím. Minulý týden přinesl Nejvyšší kontrolní úřad nelichotivou zprávu o kontrole NSA z let 2020 až 2022. V ní revizoři konstatovali, že agentura nesplnila očekávané přínosy a rozdělování miliardových dotací je netransparentní a bez kontroly efektivity. Podle NSA uvedené chyby vznikly za bývalých vedení.

Psali jsme:

Za současným vedením pak jde, že stále agentura letos neposlala peníze na podporu ženských kolektivních sportů. Na reprezentace ženských oddílů slíbila agentura přidělit 150 milionů korun. Prostředky podle slibu vedení agentury měly být už v dubnu na účtech klubů.

Prvním šéfem NSA byl Milan Hnilička, který byl od roku 2017 do ledna 2021 poslancem za hnutí ANO. V květnu 2021 nahradil Hniličku Filip Neusser a na začátku prosince 2022 se funkce předsedy NSA ujal Ondřej Šebek.

(svoboda, NKÚ, foto: red.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?