Mašek o svobodě slova a boji s nepohodlnými názory

politika

Lékař a poslanec za hnutí ANO Jiří Mašek se vyjádřil ke konferenci "Svoboda projevu a boj s dezinformacemi", která se konala v Poslanecké sněmovně pod záštitou poslance Patrika Nachera (ANO).

Mašek o svobodě slova a boji s nepohodlnými názory
Jiří Mašek (ANO)
26. dubna 2024 - 07:03

„Někteří odborníci tvrdí, že v oblasti regulace a cenzury je EU vůdčí silou, ale pokud jde o technologický pokrok, zůstává pozadu za ostatními. Zdá se, že zatímco jiné regiony rychle postupují kupředu, Evropa může ztrácet tempo a "vlak jí ujíždí".

Otázky týkající se svobody slova a boje s nepohodlnými názory jsou nyní velmi aktuální. Jak EU vyvažuje potřebu regulace a ochrany před dezinformacemi a zároveň udržuje prostor pro svobodné vyjadřování názorů?

To je klíčová výzva, která vyvolává mnoho debat. K omezování svobody se dost nakláněla vláda, která nechala dokonce zrušit pár webů.



Situace kolem svobody slova je obzvláště komplikovaná. Na jedné straně je potřeba chránit občany před škodlivým obsahem, ale na druhé straně existuje strach, že přílišné regulace může vést k potlačení legitimních a důležitých hlasů.

Výsledek těchto diskusí a rozhodnutí, která budou učiněna, budou mít zásadní dopad na budoucí podobu svobody projevu v Evropě.

Psali jsme:

V současnosti se zdá, že jsme ve stadiu, kdy se objevují "jenom stíny v mlze". Budeme muset pozorně sledovat, jak se situace vyvíjí, abychom pochopili, jaké kroky EU podnikne, a hlavně… jak to ovlivní její občany a jejich práva," napsal na svém facebookovém profilu ke konferenci Mašek.

(jk, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif