Rozsah bombových hrozeb je extrémní, policie zvažuje zavření škol

politika

Včera se na Slovensku rozjelo masivní ohlašování výbušnin v prostorách škol. Později se pak přidaly i výhrůžky pro obchody a banku. Policie během dneška plánuje oznámit, zda budou školy zavřené i zítra a v pátek.

Rozsah bombových hrozeb je extrémní, policie zvažuje zavření škol
Matúš Šutaj Eštok
8. května 2024 - 10:50

Policie na Slovensku evidovala během včerejšího dne celkem 1323 hrozeb pumových útoků na školy. Známá je už i první vysoká škola, konkrétně Univerzita Pavla Josefa Šafárika v Košicích. Kromě toho zaznamenala také 110 bombových hrozeb na budovy bank a 40 hrozeb bombových útoků na prodejny elektrotechniky. Informovala o tom na sociální síti. Ohledně uzavření škol se vyjádřil prezident Policejního sboru Ľubomír Solák, který o jejich zavření rozhodne v případě dalšího nárůstu hrozeb.

„Rozsah bombových hrozeb je extrémní. Policie pracuje na plné obrátky, prověřuje bezpečnost na školách a pracuje na identifikaci pachatele," konstatovali policisté.

Policisté sdělili, že jde o 110 škol v Bratislavském kraji, 148 škol v Trenčínském kraji a 232 škol v Nitranském kraji. V Trnavském kraji evidovalo hrozbu bobového útoku na 119 školách, v Prešovském kraji na 176. V Košickém kraji to bylo 216 škol, v Banskobystrickém 94 a 228 hrozeb bylo ohlášeno v Žilinském kraji, informovala slovenská zpravodajská televize ta3.



„Tuto koordinovanou operaci vyšetřuje Národní kriminální agentura, která zahájila trestní stíhání pro obzvláště závažný zločin teroristického útoku, za který pachateli hrozí trest odnětí svobody na dvacet až pětadvacet let nebo na doživotí," uvedla policie s tím, že na objasnění skutku a vypátrání původce e-mailů intenzivně pracuje. Podle vyjádření policie spolupracuje také s dalšími bezpečnostními službami a zahraničními partnery.

Přísnější tresty pro pachatele nahlašující bomby


Ministr vnitra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) avizoval, že bude iniciovat co nejpřísnější opatření a tresty pro pachatele, kteří nahlašují falešné pumové útoky. Uvedl to včera na sociální síti.

Psali jsme:

„Stovky tisíc dětí, rodičů, pedagogů či běžných lidí dnes vystrašila hrozba o možném bombovém útoku. Bezpečnost je na prvním místě a já jako ministr vnitra garantuji, že policie přijímá veškerá opatření k tomu, aby nedošlo k ohrožení životů a zdraví," uvedl Šutaj a také poukázal na to, že takové zprávy nesmí být brány na lehkou váhu a že evakuace je jediné preventivní opatření, jak eliminovat riziko, kdyby byla zpráva pravdivá.

Slovenský ministr vnitra Šutaj ároveň poděkoval veřejnosti, že respektuje pokyny policie a zbytečně se nezdržuje na místech, kde dochází k evakuaci. Také připomněl, že policie i se zahraničními partnery pátrá po odesílateli pumových zpráv.

(jk, ta3.com, screen: ta3)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?