Stanjura: Poplatky za obnovitelné zdroje se přesunou na lidi

politika

Současný stav, kdy stát platí plnou podporu na obnovitelné zdroje, je podle Stanjury neudržitelný. Bude proto prosazovat, aby se v příštím roce příspěvek opět rozdělil mezi stát, domácnosti a firmy. Ne všichni ale ze Stanjurou souhlasí.

Stanjura: Poplatky za obnovitelné zdroje se přesunou na lidi
Zbyněk Stanjura, ministr financí
29. srpna 2023 - 07:01

Ministerstvo financí hledá řešení, jak snížit celkový objem plateb na podporu obnovitelných zdrojů energie. Jednou z možností by mohla být i změna zákona, která by omezila dotace. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Platby na podporované zdroje energie (POZE) letos hradí plně pouze stát, podle ministra by se v příštím roce měl vrátit systém z předchozích let, kdy byly platby rozděleny mezi stát a odběratele. Zatím však podle něj není zřejmé, jakým systémem.

Od roku 2006 bylo na podporované zdroje energie (POZE) v Česku vyplaceno přes 500 miliard korun. Do loňska dotaci z části poskytoval stát a část doplatili ve fakturách za elektřinu spotřebitelé. Pro letošní rok tyto platby kvůli vysokým cenám energií převzal plně stát. V příštím roce letošní výjimka nejspíš skončí.
Současný stav, kdy stát platí plnou podporu na POZE, je podle Stanjury neudržitelný. Bude proto prosazovat, aby se v příštím roce příspěvek opět rozdělil mezi stát, domácnosti a firmy.

Záměr ministra financí okomentoval předseda PRO Jindřich Rajchl.

„Zbyněk Stanjura při představování vládního úsporného balíčku 11.5.2023 o zrušení plateb za obnovitelné zdroje energií:
"My ten objem chceme snížit minimálně o 14 miliard tak, aby ho neplatil nikdo – stát ani spotřebitelé,“ uvedl. "Víme, že to nebude jednoduché a že ti, kteří podporu inkasují, budou hrozit žalobami a arbitrážemi. Nicméně my jsme to riziko posoudili a jsme připraveni ho podstoupit."

Psali jsme:

Zbyněk Stanjura 27.8.2023 k témuž tématu:
"Letos všechno platí stát. Myslím si, že to je stav neudržitelný, takže příští rok se vrátíme k rozdělení mezi stát, domácnosti a firmy. Budu se snažit, aby celkový objem klesl. Ale současně vedeme debatu, jak ten podíl mít. Zda stejný, jak byl roky nastavený, nebo ho nějak změnit."

Oni už si z nás fakt dělají legraci. Nejen, že Stanjura prokazatelně lhal, protože nic nezrušili a všechno dál platí stát, ale ještě má tu drzost říct, že je třeba rozdělení platby mezi "lidi a stát". 

Psali jsme:

Dochází tomu slaboproudaři, že stát žádné peníze nemá? Že jsou to zase jen naše peníze, které nám on sebere z kapes a lepí s nimi díry, které vykopal v našem státním rozpočtu?," okomentoval Rajchl slova ministra financí Stanjury s tím, že jediným řešením je podle něj vykoupení minoritního podílu akcií v ČEZ, odchod z lipské burzy a nastavení cen dle zákona o cenách (526/1990 Sb.).

„V tu chvíli bude každého občana v této zemi stát elektřina méně než 3 Kč z kWh a začneme konečně bohatnout my a ne energetické koncerny a Německo," doplnil Rajchl. 

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?