Zbořil: Opravdu se bez Ukrajinců zhroutí česká ekonomika, jak říká pan ministr?

politika

<< VIDEO >> V kontextu posledních zpráv z Ukrajiny, dá se říct neuspokojivých, a v prohlášeních Vladimira Putina, najednou vidíme, že média obracejí. Články se obracejí, některé téměř neuvěřitelně,  už to není tak jednoznačná propaganda, jednoznačná podpora.

Zbořil: Opravdu se bez Ukrajinců zhroutí česká ekonomika, jak říká pan ministr?
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
4. května 2024 - 02:20

Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

Pro mě je to, nechci říkat zrovna šokující, protože jsem s takovou obojetností u českých médi počítal. Ale přeci jenom mě překvapilo kolik těch pro-ukrajinských až fanaticky píšících a mluvících médií zaujímá dnes zcela protichůdná stanoviska.  Samozřejmě chápu, že to může být ovlivněno nějakým strategickým rozhodnutím v okamžiku, kdy Vladimír Putin řekl, že už jednat s Ukrajinou nebude. A že to dělá dojem, že se rozhodli ten problém v Ruské federaci vyřešit silou. Ale i to, a možná že i hlavně,  že s tím vlastně,  a na půl své výřečnosti,  souhlasí jejich partneři, kteří se do této doby tvářili, že jsou nesmiřitelní nepřátelé. 


Ta mediální obojetnost  je skutečně neuvěřitelná. Prezident Zelenskij, který byl považován za spasitele Ukrajiny je zesměšňován, je dokonce i ukazován na jemu jistě nesympatických obrazech. A jak je pro tento způsob v našem „západním světě“ běžné,  vzpomíná se na to, zda on, nebo jeho paní nebo dokonce celá jeho rodina, nepřišli,  díky válce na Ukrajině, k nějakému mimořádně nezaslouženému bohatství,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Bez Ukrajinců se zhroutí česká ekonomika?

Ale celý problém je trošku složitější. Předpokládejme, že novináři se něčím živit musí,  a že jsou schopni měnit svoje názory, alespoň v mezích slušnosti, v krátkých termínech. Ale teď to vypadá tak, že se i ti nejdivočejší psavci, a nebo přispěvatelé do médií, kteří končili  svou každou větu s voláním „Sláva Ukrajině!“,  chovají se tak,  jako kdyby je Ukrajina už vůbec nezajímala. Přitom  víme, že podle slova pana ministra Rakušana, že  žije v České republice  více než 600.000 Ukrajinců, kteří asi tady zůstanou. Sice se jim doporučuje, aby šli bojovat na Ukrajinu, ale nepředpokládá se, že k tomu dojde. Avšak český ministr vnitra dokonce tvrdí, že bez těchto lidí, bez tohoto pracovního potenciálu, se zhroutí ekonomika České republiky.

To je přeci jenom obrat, na který musí mít člověk dost silný žaludek a nestačí jenom kritizovat novináře a nebo vládní představitele, ale všimnout si i toho, že ta Ukrajina začíná být druhořadým tématem. Přinejmenším evropské politiky, ale rozhodně velké části mezinárodních vztahů a mezinárodních jednání na jakékoliv úrovni. Zdá se, že barel ropy a nějaké omezené kvantum plynu je zase důležitější než životy a utrpení lidí, kteří žijí na Ukrajině a dnes už i za hranicemi Ukrajiny,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp, prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif