Laktační poradkyně se školí v Nemocnici v Havlíčkově Brodě

regiony

Nemocnice Havlíčkův Brod je jedinou nemocnicí v ČR, kde se prakticky vzdělávají laktační poradkyně z celé republiky v rámci specializovaného kurzu MZČR.

Laktační poradkyně se školí v  Nemocnici v Havlíčkově Brodě
Z kurzu
9. května 2024 - 11:00

„Jen za letošní jarní kurz se u nás vzdělávalo 80 laktačních poradkyň, které v měsíci dubnu, květnu a červnu u nás absolvují také povinnou stáž,“ sdělila vrchní sestra dětského oddělení Mgr. Hana Šťastníková. Poradkyně dostávají během kurzu stěžejní informace o fyziologii a problémech laktace, o obtížích ve vztahu matka dítě, o technice kojení, fyziologii novorozence, vývoji a výživě kojence.

Laktační poradenství má za cíl podporovat ženy, které se rozhodly kojit své dítě. Laktační poradkyně projdou v rámci Laktační Ligy základním kurzem a mají povinné vzdělávání – minimálně 1x za rok se musí zúčastnit následného kurzu. „Laktační poradkyně pomáhají ženám s technikou kojení, pomáhají vytvářet plány výživy pro kojící a dokrmující ženy, vzdělávat je v alternativních způsobech krmení a pomáhají ženám zorientovat se v konkrétních potížích při kojení. Některé problémy při kojení jsou rychle řešitelné, jiné jsou složité a vyžadují dlouhodobou péči i lékařskou, rehabilitační nebo psychoterapeutickou podporu. Laktační služby jsou považovány za preventivní péči a jsou hrazeny dle podmínek jednotlivých pojišťoven na základě doporučení lékaře,“ říká primářka dětského oddělení MUDr. Mgr. Magdalena Chvílová Weberová.

Kurz vedený Laktační ligou a certifikovaný MZČR je určený pro všeobecné a dětské sestry, porodní asistentky. Další podobný je určen pro jiné zdravotnické profese i nezdravotnické profese. Vzdělávání je vedeno striktně na základě tzv. Medicíny založené na (silných) důkazech vědy (tzv. EBM).  

Dětské oddělení se věnuje laktačnímu poradenství řadu let. Maminky, které rodí v brodské porodnici dostávají o technice a významu kojení a vztahových souvislostech kojení komplexní informace. Po propuštění mají možnost další podpory formou Horké linky na podporu kojících matek, osobním i online poradenstvím. „V rámci podpory žen preferujeme osobní kontakt, neboť jde o problémy, které se často týkají hlubokých potřeb ženy i dítěte. Laktační poradnu naší nemocnice vyhledá ročně několik stovek žen,“ dodala primářka dětského oddělení MUDr. Mgr. Magdalena Chvílová Weberová. Ta osobně přednáší po celé republice na téma neonatologie a laktace, napsala i řadu odborných knih či příruček pro maminky. „Může se stát a stává se, že maminka dítě kojit nechce. Kojení je právo, a nikoliv povinnost ženy. Rozhodnutí ženy o způsobu výživy dítěte respektujeme, ale snažíme se nové mamince i její rodině vysvětlit celoživotní význam kojení pro jejich miminko,“ dodává Weberová.

WHO doporučuje výlučné kojení během prvních 6 měsíců života s pokračováním kojení do 2 let věku a déle na základě velmi silných důkazů vědy. S tím koresponduje i nejnovější doporučení Americké pediatrické akademie (AAP) z r. 2022.

NovinkyVysočina.cz informovala Mgr. Petra Černo, tisková mluvčí Nemocnice Havlíčkův Brod.

(rp,novinkyvysocina.cz,foto:Nemocnice Havlíčkův Brod)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?