V Jihočeském kraji 100 případů onemocnění lymeskou boreliózou

regiony

Jihočeští hygienici evidují k 18. kalendářnímu týdnu celkem 100 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy a 4 případy klíšťové encefalitidy.

V Jihočeském kraji 100 případů onemocnění lymeskou boreliózou
Ilustrační foto
4. května 2024 - 07:38

„U klíšťové encefalitidy jsme v týdnu nezaznamenali nový případ, aktuálně registrujeme čtyři potvrzené případy, to je o dva více než vloni v tomto období. Vidíme ale v posledních sezonách růst počtu potvrzených případů druhého závažného onemocnění, přenášeného klíšťaty, a sice lymeské boreliózy. V roce 2018 to bylo 473 případů, v roce 2019 jsme evidovali 431 případů, předloni 529 a vloni 518 případů. V končícím 18. týdnu roku 2024 jsme zaznamenali 6 nově potvrzených případů, celkem jich je v kraji k začátku května 100, což je o 26 případů více než bylo v kraji vloni v tomto období,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.   
 
Od začátku roku byly v Jihočeském kraji nahlášeny 4 potvrzené případy klíšťové encefalitidy (Českokrumlovsko 2, Českobudějovicko 1, Táborsko 1) a 100 potvrzených případů lymeské boreliózy, v týdnu tedy přibylo 6 nově potvrzených případů. Nejvíce je momentálně na Českobudějovicku (35, +1 od minulého týdne), Táborsku (20) a Jindřichohradecku (21, +4). Dále je na Prachaticku 7 (+1) potvrzených případů, na Písecku rovněž 7 stejně jako na Českokrumlovsku, a na Strakonicku jsou 3.

Pro srovnání: K závěru loňského roku evidovali hygienici v sezoně 2023 celkem 518 případů nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy a 81 potvrzených případů klíšťové encefalitidy. Proti ní existuje efektivní očkování, které je pro pojištěnce nad 50 let věku zdarma. Optimální období pro očkování je před začátkem hlavní sezony aktivity klíšťat.

Podle prognózy Českého hydrometeorologického ústavu je pro víkendové dny na většině území Jihočeského kraje předpokládána aktivita klíšťat na třetím a v neděli částečně na čtvrtém stupni pětistupňové škály, představujícím střední, respektive vysoké riziko.

(jv,jihoceskenovinky.cz,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 71%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 15%
transparent.gif transparent.gif